En studie varnar för en "katastrofal megaöversvämning" i Kalifornien.
En studie varnar för en "katastrofal megaöversvämning" i Kalifornien. - Foto: Michael Spooneybarger/ AP Noah Berger/AP

Risk för jätteöversvämning – "fråga om när"

En studie varnar för en "katastrofal megaöversvämning" i Kalifornien. Den skulle inte likna något som någon vid liv tidigare har sett, enligt experterna.


En ny studie, publicerad av den vetenskapliga tidskriften Science Advances, varnas det för att risken att en "megaöversvämning" inom 40 år ska slå hårt mot delstaten – och att risken nu dubblats på grund av klimatförändringarna, rapporterar CNN.

Klimatforskaren Daniel Swain har deltagit i studien och menar att det som de i studien varnar för kan likna översvämningarna som inträffade tidigare i år i St. Louis och Kentucky.

– Men över ett mycket större område, så som hela delstaten Kalifornien, och det är snarare en fråga om när megaöversvämningen inträffar, än om den inträffar, säger klimatforskaren Daniel Swain till nyhetskanalen.

Ödesdigra konsekvenser för delstaten

Översvämningen skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för delstaten när den inträffar, och enligt experter har risken för liknande översvämningar funnits tidigare. 

Nu har däremot klimatförändringarna bidragit till att risken ökat och att naturkatastrofer som den här kommer att kunna ske var 25:e till 50:e år.

Ett av de områden som kan komma att drabbas värst är Centraldalen, "Central Valley" som breder ut sig i mitten av Kalifornien, skriver nyhetskanalen.

Regionen producerar 25 procent av USA:s mat

Om området översvämmades skulle det innebära stora konsekvenser för resten av landet. Enligt USGS, den amerikanska motsvarigheten till det svenska Lantmäteriet, produceras 25 procent av landets mat i regionen.

Orkanen Katarina från 2005 är hittills den dyraste naturkatastrofen i USA:s historia, och enligt studien kan en megaöversvämning leda till femdubbla kostnader i jämförelse.

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.