Stockholm

Sanna Marin föreslås drogtesta sig – efter festfilmerna

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) säger att det inte skulle vara ett problem att låta drogtesta sig.
Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) säger att det inte skulle vara ett problem att låta drogtesta sig. Foto: Boris Grdanoski/Martin Meissner/AP

Finlands statsminister Sanna Marins privatliv är återigen under lupp. Sedan en film från en festkväll läckt i sociala medier föreslår både oppositions- och regeringspartier att hon drogtestar sig.


Läs mer

Den offentliga debatten startade efter det att ett filmklipp från i somras började spridas i sociala medier. I videon dansar och festar statsministern tillsammans med sina vänner – många av dem finländska kändisar.

Finländska medier rapporterar att någon i videon skulle ha ropat "mjölgänget", vilket skulle syfta på droger, men om det faktiskt är vad som sades är osäkert. Sanna Marin, från socialdemokratiska SDP, själv säger att hon inte uppfattar att det är vad som sägs.

Hon nekar också till att ha använt droger.

Sanna Marin: "Speciellt att man kräver det"

Videon har trots det väckt debatt om Marin borde låta drogtesta sig. Riikka Purra, ordförande för oppositionspartiet Sannfinländarna, och Mikko Kärnä, riksdagsledamot för Centern som ingår i regeringen, går i bräschen.

— Ett frivilligt drogtest vore säkert bra. Om man inte har något att hemlighålla, skulle ett negativt test säkert skingra misstankarna, säger Riikka Purra till Helsingin Sanomat.

Sanna Marin säger till Iltalehti att hon inte har något att dölja och därför skulle ett test inte vara ett problem.

— Men jag tycker att det är speciellt att man kräver det, säger hon.

Mycket av kritiken mot Marin handlar om bristande omdöme, vilket också har väckt kritik tidigare. Samtidigt tar många den finländska statsministern i försvar, och avfärdar kritiken som fånig och missunnsam.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.