Måndag 3 Okt
Stockholm

Trump-utredning om hemliga dokument går vidare

USA:s tidigare president Donald Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Bild från förra veckan.
USA:s tidigare president Donald Trumps Floridaresidens Mar-a-Lago. Bild från förra veckan. Foto: TT

Det amerikanska justitiedepartementets undersökning kring om den tidigare presidenten Donald Trump brutit mot spionerilagen går vidare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Utredningen gäller om Trump lagrade hemligstämplade dokument på sin egendom i Florida, och är fortfarande "i ett tidigt skede", uppger Jay Bratt som är en högt uppsatt säkerhetsmålsjurist vid justitiedepartementet.

Uttalandet är den tydligaste indikationen hittills på att justitiedepartementet direkt granskar Trumps beteende och går vidare i utredningen.

Det var förra veckan som FBI gjorde ett tillslag mot den tidigare presidentens Floridaresidens Mar-a-Lago och tog med sig en mängd lådor med material, varav elva uppsättningar dokument var märkta som innehållande mycket känslig information – endast avsedda att vara tillgängliga för specifika myndigheter.

Av den offentliggjorda ordern om husrannsakan framgår att FBI utreder möjliga brott mot tre federala lagar, varav det allvarligaste faller inom spionerilagen. Misstankarna gäller inte direkt spioneri, utan insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material.

Trump hävdar att tillslaget är politiskt motiverat, och att handlingarna i själva verket inte är hemligstämplade. Han ska som president haft en stående order om att häva sekretessen på dokument i samma stund som de fördes från Vita huset till Mar-a-Lago.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Svartsjuka ledde till fängelse

Publicerades: 3 timmar sedan

Vapenvila har löpt ut i Jemen

Publicerades: 3 timmar sedan

Nej, en pulka är ingen plastförpackning

Publicerades: 3 timmar sedan

Tusentals i Paris protesterade mot Irans regim

Publicerades: 3 timmar sedan

Bulgarien: Konservativa Gerb mot valseger

Publicerades: igår 20:14

Experten: Torkad svamp håller längst

Publicerades: igår 20:05

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.