Runt om i världen är 28 miljoner personer är fast i tvångsarbete, enligt en FN-rapport. Arkivbild.
Runt om i världen är 28 miljoner personer är fast i tvångsarbete, enligt en FN-rapport. Arkivbild. - Foto: TT

FN-rapport: 50 miljoner fast i "modernt slaveri"

Runt 50 miljoner människor runt om i världen är fast i tvångsarbete eller tvångsäktenskap, rapporterar FN. Organisationen varnar också för att siffran ökat dramatiskt de senaste åren.


FN har satt upp ett mål om att alla former av vad som beskrivs som modernt slaveri ska vara utrotat till 2030. Men mellan 2016 och 2021 har antalet som är fast i tvångsarbete eller tvångsäktenskap ökat med 10 miljoner, enligt en rapport som bland annat FN:s migrationsorgan IOM står bakom.

Enligt rapporten är 28 miljoner personer fast i tvångsarbete och 22 miljoner lever i äktenskap som de tvingats in i.

Coronapandemin, klimatförändringarna och väpnade konflikter har bidragit till "oöverträffade störningar av arbete och utbildning, ökning av extrem fattigdom och påtvingad och osäker migration", vilket förvärrat hotet, står det i rapporten.

"Det är chockerande att situationen för modernt slaveri inte förbättras", säger Internationella arbetsorganet ILO:s generaldirektör Guy Ryder i ett uttalande.

"Ingenting kan rättfärdiga ihålligheten av denna grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter", fortsätter han.

Kvinnor och barn är de som är mest utsatta, och enligt bedömningar kan man vara fast i tvångsarbete i flera år. Tvångsäktenskap är ofta "ett livstidsstraff", enligt FN-rapporten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.