Exiliranier demonstrerar mot regimen utanför Irans ambassad i Berlin, Tyskland.
Exiliranier demonstrerar mot regimen utanför Irans ambassad i Berlin, Tyskland. - Foto: TT

Hårdare hijabkrav i fokus efter 22-åriga Mahsa Aminis död

Nya protester har brutit ut på gator runtom i Iran. Den här gången sedan 22-åriga Mahsa Amini dött efter att ha gripits för att inte ha burit den obligatoriska slöjan rätt. Men få saker pekar på ändring i regimens kvinnolagar – enligt ett myndighetsdokument har kraven på slöja till och med blivit ännu hårdare på sistone.


Fakta: Hårda lagar mot kvinnor

Efter den islamiska revolutionen i Iran 1979 infördes mycket strikta levnadsregler.

Många av dem riktar sig direkt till kvinnor, som inte tillåts visa håret och tvingas bära löst sittande kläder på resten av kroppen. De får inte heller resa utomlands utan tillstånd från sin make.

Kvinnor har till och med dömts till fängelse och piskrapp för att ha dansat, och förbjuds också från att ta del av till exempel sportevenemang.

Vid de massprotester som brutit ut i Iran de senaste åren har den tändande gnistan varit vardagsnära problem som chockhöjda brödpriser, torka och vattenbrist eller dyr bensin.

Mahsa Amini, 22, dog efter moralpolisens gripande

Denna gång har demonstrationerna föranletts av 22-åriga Mahsa Aminis död. Hon dog i fredags efter ha gripits eftersom hon inte täckte håret tillräckligt enligt den så kallade moralpolisen, som kontrollerar att befolkningen följer de lagar som regimen införde efter den islamiska revolutionen 1979.

Polisen hävdar att hon dog av en hjärtattack – men familjen säger att hon var vid god hälsa och menar att hon måste ha slagits ihjäl i samband med gripandet.

Tre personer har dödats i samband med demonstrationerna, uppger Ismail Zarei Koosha, guvernör i provinsen Kurdistan. Han lägger till att de dödats av "vapen ingen i de väpnade styrkorna använder".

Kurdiska människorättsorganisationer har uppgett att flera demonstranter dödats av säkerhetsstyrkor.

Kritiserats länge

Förutom gatuprotester, som lockat tusentals personer fastän polisen bemöter dem med tårgas, vattenkanoner och gummikulor, har sociala medier i Iran svämmats över av en hashtag med hennes namn.

Bland hyllningsbilder och texter tillägnade Amini lägger kvinnor även upp videor på när de klipper av sig håret. Den påtvingade hijaben, som länge kritiserats av stora delar av den iranska befolkningen, var i fokus redan före Mahsa Aminis död.

I början av september greps hundratals personer som demonstrerat mot slöjtvånget, som aktualiserats på nytt efter att Irans sedlighetsmyndighet i augusti offentliggjorde ett 118 sidor långt dokument om statens nya slöjpolicy som infördes förra vintern.

I dokumentet konstateras att majoriteten av de iranska kvinnorna inte stödjer hijabkravet.

Tre möjliga framtidsscenarier presenteras därför av sedlighetsmyndigheten. Det första är att hijabtvånget avskaffas och kvinnor själva får välja sina kläder. Detta anses vara det värsta scenariot, som enligt rapporten skulle orsaka en kollaps av islamiska värderingar, fler skilsmässor och fler sexualbrott.

Kameror och studenter

Det andra förslaget är att låta saker och ting fortsätta som i dag, med hijabtvång som inte är fullt lika strikt som det var åren direkt efter revolutionen. Detta antas däremot leda till "religiös frustration" och större västerländskt inflytande och förespråkas därför inte heller.

Den optimala lösningen ligger enligt dokumentet i det som kallas för "hijab- och kyskhetsprojektet", som fastställs som statens nya handlingsplan. Enligt planen ska bland annat övervakningskameror och teologistudenter placeras ut runtom i det offentliga rummet för att övervaka kvinnor.

De som inte följer statens hårda bud eller kritiserar slöjtvånget ska fängslas, bötfällas eller skickas på "rådgivning" – det som moralpolisen sade att Mahsa Amini skulle få innan hon dog.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!