Demonstranter i centrala Teheran efter Mahsa Aminis död.
Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen. Bilden till vänster togs av en privatperson och har sedan lämnats vidare till nyhetsbyrån AP. - Foto: AP/TT och Francisco Seco/AP/TT

Minst 17 döda till följd av massprotester i Iran – efter Mahsa Aminis död

Ett allt högre dödstal redovisas till följd av de protester som har skakat Iran under de senaste dagarna.


17 personer har dödats under de senaste sex dagarnas händelser, enligt den senaste uppdateringen som har rapporterats av statlig tv. Både demonstranter och poliser sägs ha blivit dödade, men man redogör inte närmare för när, var eller hur det har skett.

Internationella organisationer som följer utvecklingen gör gällande att dödstalet är ännu högre.

Tre militärpoliser uppges dödade i Iran

Tre militärpoliser uppges ha blivit skjutna eller huggna till döds i Tabriz i nordväst, i Qazvin utanför Teheran och i Mashhad i nordost.

Från myndighetshåll tillbakavisas alla uppgifter om att säkerhetsstyrkor skulle ha orsakat demonstranters död.

Protester utbröt efter Mahsa Aminis död

Protesterna som skakar Iran bröt ut när 22-åriga Mahsa Amini som gripits av den islamiska diktaturens moralpolis dog i häkte. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.