Stockholm

Skottlossning på ryskt rekryteringskontor

Rekryter vid ett värvningscentrum i Krasnodar, Ryssland, den 25 september.
Rekryter vid ett värvningscentrum i Krasnodar, Ryssland, den 25 september. Foto: TT

En man har öppnat eld inne på ett värvningskontor i en stad i Sibirien och skadat en rekryterare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Mannen greps omedelbart och "kommer definitivt att straffas", skriver Igor Kobzev, guvernör i Irkutsk där skjutningen ägde rum, i ett inlägg på Telegram.

"Vi borde så enade. Vi borde inte slåss mot varandra utan mot det reella hotet", skriver han vidare.

Skottlossningen ska ha ägt rum i en lokal där flera rekryter hade samlats, unga män som under tisdagen ska köras till militärförläggningar. Den 25-årige skytten ska ha varit upprörd efter att en vän blivit tvångsrekryterad.

— De sade att det skulle vara en delvis mobilisering, men det visar sig att de tar alla, säger en kvinna som uppges vara hans mamma till lokala medier.

Samtidigt har de första rekryterna börjat anlända till militärförläggningar efter president Vladimir Putins besked om delvis mobilisering i onsdags.

Sedan beskedet kom har panik och demonstrationer brutit ut på flera håll i landet och ett flertal kontor ska ha utsatts för brand. Enligt människorättsgruppen OVD-info har 2 350 ryssar frihetsberövats under protesterna.

I Dagestan, en muslimsk fattig delrepublik i norra Kaukasien, har över 100 personer gripits i helgen under demonstrationer mot mobilisering, enligt OVD-info. Enligt en sammanställning från oberoende ryska medier har fler män från Dagestan än någon annan del av Ryssland dödats under kriget.

Kritiker har anklagat ryska myndigheter för att främst inkalla soldater från avlägsna delar av Ryssland, som Sibirien och norra Kaukasien, för att undvika protester i Moskva och andra större städer.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.