Nord Stream 1 och 2 läcker – Nyheter24 reder ut som vad händer
Nord Stream 1 och 2 läcker – Nyheter24 reder ut som vad händer - Foto: Michael Sohn/TT

Gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 – vad händer?

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Det här är vad som är känt kring utsläppen.


Under måndagen föll trycket på gasledningen Nord Stream 2, som levererar gas från Ryssland till Tyskland. På tisdagen stod det klart att även Nord Stream 1 läcker. 

Enligt Nord Stream själva är skadorna så omfattande att de "saknar motstycke".

– Det är inte möjligt att bedöma hur lång tid det kommer att ta att återställa, säger en talesperson för bolaget i en kommentar, enligt SVT.

Nord Stream 1 och 2 - finns läckage i Sverige?

Läckagen förekommer på tre ställen. 

Nord Stream 1 har två läckor, i svensk ekonomisk zon ungefär i höjd med Simirishamn. Nord Stream 2 läcker i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 och 2 är uppskattningsvis sex kilometer.

Varför uppstod läckaget på Nord Stream?

Orsaken är inte fastställd. Men enligt flera bedömare beror läckagen sannolikt inte på en olyckshändelse. Bolagen som äger ledningarna inväntar pågående utredning innan de uttalar sig närmare.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

Omfattande mängder gas bedöms ha läckt ut, men det är oklart hur mycket. Enbart Nord Stream 2, som aldrig tagits i bruk, beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att "havet bubblar", enligt Jyllandsposten. Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm.

Gas
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!