FN:s fredsbevarande styrkor har varit på plats i Cypern sedan 1960-talet.
FN:s fredsbevarande styrkor har varit på plats i Cypern sedan 1960-talet. - Foto: TT

Självutnämnda Nordcypern kräver erkännande

Den självutnämnda Turkiska republiken Nordcypern, som delvis kontrolleras av Turkiet, ställer som ultimatum att FN:s fredsbevarande styrkor måste lämna ön om en månad om inte FN erkänner dess existens.


FN-styrkan Unficyp bildades 1964 för att skapa fred mellan den grek- och den turkcypriotiska delen av ön. Trots återkommande och idoga förhandlingar om att få till stånd en återförening av ön kvarstår en fullständig splittring mellan de två delarna.

— Vår generositet har gränser, säger den turkcypriotiske utrikesministern Tahsin Ertugruloglu till den turkiska tidningen Hurriyet.

— Antingen skriver de under ett militärt avtal med TNRC (Turkiska republiken på norra Cypern) eller så lämnar de, fortsatte han med hänvisning till FN:s fredsbevarande styrkor.

Cypern var en brittisk koloni till 1960, men motsättningar mellan grekcyprioter och turkcyprioter eskalerade 1974 då turkiska styrkor invaderade ön sedan den grekcypriotiske ledaren Makarios störtats av militär. Sedan dess har landet i praktiken varit delat.

Turkiska republiken på norra Cypern utropades ensidigt av den turkcypriotiska delen 1983. Endast Turkiet har erkänt delen som ett eget land. FN:s säkerhetsråd förlänger den fredsbevarande insatsen med sex månaders intervall.

Den grekcypriotiska Republiken Cypern är erkänd som nation och medlem i EU.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.