Knarkkungen Pablo Escobars våldsamma metoder är i dag ett minne blott i hans hemstad, där mordfrekvensen sjunkit markant. Arkivbild.
Knarkkungen Pablo Escobars våldsamma metoder är i dag ett minne blott i hans hemstad, där mordfrekvensen sjunkit markant. Arkivbild. - Foto: TT

En vecka utan mord – "gangsterfred" i Medellín

Från en av världens farligaste platser – till en förhållandevis stillsam turistort.Trettio år efter Pablo Escobars död har lugnet återvänt till den ökände knarkkungens hemstad Medellín i Colombia.Fred är bra för affärerna, konstaterar droghandlaren Joaquín.


Barn spelar fotboll, mammor tittar på. Samtidigt pågår droghandel ett stenkast bort. Det är en vanlig dag i Medellín.

Efter Escobars död 1993 har den undre världen i hans hemstad förändrats. Narkotikahandeln är nu fördelad på flera gäng, i stället för som tidigare helt styrd av knarkkungens kartell.

Den största skillnaden mellan då och nu är att gängen har slutat att döda varandra.

Informell överenskommelse

De senaste 30 åren har antalet mord i Medellín sjunkit med 97 procent. I augusti månad gick en vecka utan att någon mördades i staden, något som inte hänt på många år.

Borgmästaren Daniel Quintero välkomnar genombrottet.

— I Medellín mäts trygghet med liv, säger han till AFP.

Utvecklingen antas till stor del bero på en informell överenskommelse mellan narkotikagäng, miliser och säkerhetstjänsten.

— Fred är bra för affärerna, säger droghandlaren Joaquín, som egentligen heter något annat.

Han tycker att Escobar var alldeles för våldsam.

"Vill inte skrämma"

I dag, berättar Joaquín, ingår de kriminella gängen i ett slags paraplyorganisation där medlemmarna håller sig till "reglerna". Han kallar det för en "gangsterfred".

— Vi vill inte skrämma handlare och människor. Vi behöver befolkningen på vår sida, säger han.

— Allt är organiserat. Det är som ett företag med säljavdelning, logistik och soldater. Cheferna betalar våra löner, vi gör jobbet.

Det är i de fattiga delarna av Medellín som droghandeln dominerar. När Joaquín ledigt strosar runt med sina kollegor smyger kvarterens tonåringar efter och agerar självmant säkerhetsvakter.

För det mesta går affärerna lugnt till, vilket gör det lätt för polisen att blunda.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!