Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister.
Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister. - Foto: Alastair Grant/AP/TT och Daniel Leal/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår – Johnson uppges vilja kandidera

På torsdagen kallade Storbritanniens premiärminister Liz Truss till en blixtinkallad pressträff där hon meddelade sin avgång. Truss företrädare Boris Johnson avser göra comeback och kandidera som ny partiledare för Tories, enligt uppgifter till The Times.


Det var under torsdagseftermiddagen, vid 14.30-tiden, som Liz Truss kallade till pressträff. Där meddelade Truss att hon avgår som Storbritanniens premiärminister – efter bara sex veckor på posten.

– Jag tillträdde vid en svår ekonomisk och instabil tid. Familjer och företag oroades för hur de skulle ha råd att betala sina räkningar, säger hon på pressträffen, enligt Sky News, och fortsätter:

– Men givet situationen kan jag inte leverera på det mandat som jag valdes på. Jag har talat med kungen och meddelat honom att jag nu avgår.

Ny premiärminister ska utses i Storbritannien

Vid samma pressträff uppger Liz Truss att en ny premiärminister kommer att väljas inom en vecka. Fram tills dess sitter Truss, som tillträdde den 6 september 2022, kvar på posten.

Uppgiften om Boris Johnson har inte bekräftats. Men enligt The Times anser Johnson – som lämnade premiärministerposten för sex veckor sedan – att det ligger i nationens intresse att han återvänder för att försöka få Tories på rätt köl igen.

Liz Truss avgår efter kritikstorm och turbulens

I samband med att Liz Truss tillträdde i början av september lovade hon kraftiga skattesänkningar för att kicka igång ekonomin. Delar av förslaget möttes av kraftig kritik och pundet rasade. Truss tvingades backa på punkten om marginalskatten för höginkomsttagare och sparkade finansminister Kwasi Kwarteng.

Han ersattes med Jeremy Hunt som kvickt skrotade i princip alla utlovade sänkningar av skatten. 

I onsdags anklagade oppositionsledaren Keir Starmer Truss för att inte genomföra några av sina löften.

Senare avgick inrikesminister Suella Braverman, efter att ha använt sin privata mailadress i regeringsfrågor. I ett brev till Liz Truss uttryckte Braverman dock "allvarlig oro" för att Truss brutit sina löften till folket. Braverman ersattes av Grant Shapps – tidigare motståndare till Truss.

Efter en turbulent omröstning i onsdags kväll om "frackning" anklagades partiet för att fysiskt och våldsamt ha försökt tvinga ledamöter att rösta för partilinjen. Talmannen har startat en utredning av saken.

Över tio konservativa ledamöter har sedan dess krävt Truss avgång.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!