'Pandemikontroll, 24 timmar gammalt negativt covidtest krävs', lyder en skylt i ett bostadsområde i Haizhu-distriktet i Guangzhou i Kina.
'Pandemikontroll, 24 timmar gammalt negativt covidtest krävs', lyder en skylt i ett bostadsområde i Haizhu-distriktet i Guangzhou i Kina. - Foto: TT

Kina skärper virusrestriktioner lokalt

Dagen efter att kinesiska myndigheter lättat på vissa nationella virusrestriktioner skärps kontrollen återigen lokalt. I storstaden Guangzhou i syd har 1,8 miljoner människor i ett distrikt beordrats att stanna hemma under lördagen för att testa sig för covid-19.


Skolor och kollektivtrafik har stängts ner sedan antalet smittade ökat i staden. Också flyg från Guangzhou till Peking har ställts in. I förra veckan sattes ett område med världens största fabrik för Iphone-telefoner i karantän, vilket lett till frustration och att folk flytt området.

Även i industristaden Chongqing i sydväst har skolor stängts och bostadskvarter satts i karantän.

Det senaste dygnet har drygt 11 700 nya fall, de allra flesta symptomfria, upptäckts i landet. Kina vidhåller sin policy av nolltolerans mot viruset, trots klagomål från befolkningen och ekonomiskt avbräck.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!