Människor köar för ett covidtest i Peking under fredagen.
Människor köar för ett covidtest i Peking under fredagen. - Foto: TT

Första dödsfallet i covid i Kina på ett halvår

Ett nytt dödsfall i covid-19 – det första på nästan ett halvår – rapporteras från Kina. Både i Peking och runtom i landet gäller strikta restriktioner för att förhindra nya utbrott av viruset.


Det senaste offret för viruset är en 87-årig man från Peking. Innan dess har inga nya dödsfall bekräftats sedan den 26 maj, då Shanghai hade ett större utbrott.

Över 92 procent av kineserna är vaccinerade med minst en dos, men bland de äldre är andelen lägre. Det gäller särskilt dem över 80 år. Sårbarheten bland äldre anses vara en anledning till att landet fortsätter sin nollpolicy mot viruset, trots växande protester från befolkningen.

Samtidigt meddelar myndigheterna i staden Zhengzhou att man inte längre kommer att kräva negativa covidtest från barn yngre än tre år, eller andra "specialgrupper", när de söker sjukvård. Beskedet kommer sedan en fyra månader gammal flicka avlidit på ett så kallat karantänshotell i Zhengzhou.

Enligt uppgifter tog det pappan elva timmar att få vård för barnet, som led av diarréer och kräkningar, sedan vårdpersonal vägrat hjälpa henne. Han tvingades åka tio mil till ett sjukhus med barnet. Fallet har väckt raseri på sociala medier och människor har krävt att myndigheterna i Zhengzhou straffas.

I november dog en treårig pojke av kolmonoxidförgiftning i den nordvästliga staden Lanzhou, efter att hans föräldrar hindrats från att söka vård på grund av landets covidnedstängning. Ett annat fall var en gravid kvinna som fick missfall sedan ett sjukhus vägrat släppa in henne.

Det styrande kommunistpartiet har lovat att människor som är i karantän eller som inte kan uppvisa negativt covidtest, inte ska vägras akut sjukvård. Men lokala myndigheter håller sig ofta till strikta regler, av rädsla för reprimander om ett nytt utbrott skulle uppstå i deras område.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/