Stockholm

Kriminella i Nederländerna rekryterar unga – med svenskt snus

Kriminella i Nederländerna använder sig av svenskt snus för att rekrytera unga.
Kriminella i Nederländerna använder sig av svenskt snus för att rekrytera unga. Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

I Amsterdam lockas elever med gratis svenskt snus från kriminella för att rekrytera dem till gängen. Snuset uppges vara "attraktivt" och efter tre påsar beroendeframkallande.


Läs mer

I flera EU-länder är det förbjudet att sälja snus, varav Nederländerna är ett av dem. Däremot har snusanvändningen i landet ökat som ett "populärt och mindre farligt alternativ till rökning", enligt landets nationella institutet för folkhälsa och miljö (RIVM).

Enligt polisen i Amsterdam har det svenska snuset börjat användas som rekryteringsmetod bland kriminella gäng för att locka skolever, främst i årskurs 7 och 8, skriver Aftonbladet med hänvisning till nederländska Het Parool.

Polis om svenska snuset: "Attraktivt"

I en video som polis i Nederländerna publicerat på sociala medier varnar de för att snuset är beroendeframkallande – redan efter tredje påsen.

"Det luktar gott och ser bra ut, vilket är anledningen till att barn tycker att det är attraktivt att använda", säger en polis i videon.

Målet: göra barn beroende

Enligt nederländsk polis har de kriminella ett tydligt mål i att försöka göra barnen beroende av snuset. Detta i ett led för att få barnen att utföra olika tjänster mot belöning eller för att man sedan står i skuld för att mottagit snus gratis.

Amsterdampolisen uppmanar nu ungdomar i Nederländerna att våga prata om man blivit utsatt och våga säga nej om man blir erbjuden snus.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.