Det nalkas sexförbud före äktenskapet samt samboende för ogifta par i Indonesien.
Det nalkas sexförbud före äktenskapet samt samboende för ogifta par i Indonesien. - Foto: TT/Unsplash

Här är det förbjudet för turister att ha sex: "Regeringen har slutit ögonen"

Indonesiens parlament har godkänt ändringar som förbjuder sex före äktenskapet samt samboende för ogifta par. Enligt myndigheterna ska turismen inte påverkas – men det råder en tvetydighet i frågan.


Indonesiens parlament har omarbetat landets strafflag för att förbjuda sex utanför äktenskap. "Olagligt sex" utanför äktenskapet kan ge ett år fängelse, rapporterar The Guardian.

Förbudet mot sex utanför äktenskapet kommer däremot få en begränsad effekt eftersom en maka eller make, förälder eller ett barn anmäler personen i fråga. 

– Att förbjuda sex utanför äktenskapet är en kränkning av rätten till privatliv skyddad enligt internationell lag, säger Usman Hamid, Amnesty Internationals verkställande direktör i Indonesien till tidningen och fortsätter:

– Sexuella relationer i samförstånd bör inte behandlas som ett brott eller en kränkning av moral.

Oeniga om sexförbudet gällande turister

Maulana Yusran, biträdande chef för Indonesiens turistindustristyrelse, menar att den nya lagen är "helt kontraproduktiv" och infördes precis när landet försökte återhämta sig från pandemins mörka fäste. 

Flera utländska medier skriver att den nya lagen kan påverka landets turism. Och enligt Taufik Basari, en lagstiftare för NasDem-partiet, kan en turist som besöker Bali, och som har "sex utanför äktenskapet" med en indonesisk medborgare arresteras. 

Detta om den indonesiska medborgarens förälder eller barn rapporterar händelsen till polisen.

– Vi beklagar djupt att regeringen har slutit ögonen, säger Maulana Yusran till tidningen.

sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!