Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på statsbesök i London i november. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på statsbesök i London i november. Arkivbild. - Foto: TT

Ramaphosa duckade nytt krismöte

Tiden börjar rinna ut för Cyril Ramaphosa.För andra dagen i rad uteblev den korruptionsmisstänkte presidenten från ett möte med partitoppar inom ANC. Ett nytt möte är planerat på söndagen.


Ramaphosa riskerar att bli ställd inför riksrätt och såväl inom som utanför ANC haglar uppmaningarna om att han självmant ska avgå.

Ett möte där högt uppsatta medlemmar i Sydafrikas styrande parti skulle diskutera frågan under fredagen fick ajourneras – eftersom Ramaphosa inte dök upp och därmed inte kunde försvara sig.

I stället hölls ett möte om varför det ursprungliga mötet inte kunde hållas och deltagarna lyckades till slut enas om att åter träffas på söndagen, rapporterar inhemska medier.

Anklagelserna gäller märkliga omständigheter kring ett inbrott i presidentens hem som aldrig anmäldes. Cyril Ramaphosa kan ha begått "allvarliga överträdelser" av grundlagen och landets korruptionslagar, enligt en fristående kommitté tillsatt av parlamentet.

Tanken var att Ramaphosa skulle svara på frågor inför parlamentet i torsdags, men även det ställde han in med kort varsel, vilket han också gjorde med en utlovad presskonferens samma kväll.

Ramaphosa söker omval som partiledare vid ANC:s partikongress om några veckor. I förlängningen kan han då bli omvald som president.

Om han inte har avgått innan tisdag kommer det sydafrikanska parlamentet då att överväga nästa steg, vilket kan innebära ett riksrättsförfarande.

Ramaphosa tog över makten i partiet och landet 2018 efter den korruptionsbefläckade Jacob Zuma.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.