Den globala immuniteten mot covid-19 ökar, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus – men samtidigt varnar han för att dödliga mutationer kan uppstå. Arkivbild.
Den globala immuniteten mot covid-19 ökar, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus – men samtidigt varnar han för att dödliga mutationer kan uppstå. Arkivbild. - Foto: TT

WHO: Nio av tio har viss resistens mot covid

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 90 procent av världens befolkning har viss resistens mot covid-19. Det på grund av tidigare infektion eller vaccination, enligt organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.


— Vi är mycket närmare att kunna säga att akutfasen av pandemin är över – men vi är inte där än, sade han i ett uttalande på fredagen.

Han varnade samtidigt för nya mutationer av viruset:

— Brister i övervakning, testning, sekvensering och vaccination fortsätter att skapa de perfekta förutsättningarna för att en ny variant kan uppstå som kan orsaka betydande dödlighet.

Förra helgen var det ett år sedan som covidvarianten omikron klassades som en "variant av särskild betydelse" av WHO. I dag cirkulerar mer än 500 undervarianter av omikron, enligt WHO-chefen.

Han tillade att trots den ökade immuniteten så miste 8 500 människor livet i covid under förra veckan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!