Stockholm

Vulkanutbrott utlöser larm – lava väller ut på den indonesiska ön

Ett utbrott pågår i vulkanen Semeru, som är den största av de fler än hundra vulkanerna i regionen.
Ett utbrott pågår i vulkanen Semeru, som är den största av de fler än hundra vulkanerna i regionen. Foto: TT

Indonesiens största vulkan Semeru har fått ett utbrott och askmoln och lava väller ut. Exakt ett år efter det senaste förödande utbrottet larmar myndigheterna nu om stor fara.


Läs mer

Den formella hotnivån har höjts från en trea till en fyra, som är den högsta. Det innebär att bebodda områden är i riskzonen och att vulkanens aktivitet har trappats upp, förtydligar en talesperson för Indonesiens ansvariga myndighet för tv-kanalen Kompas.

Vulkanutbrott orsakat av monsunregn

Utbrottet orsakades av monsunregn som föll över vulkanen och fick en lavaskorpa på toppen – 3 676 meter över havet – att erodera, enligt myndigheten.

Kolonner av aska har skjutit upp över en kilometer i höjden. Byggnader i flera omkringliggande byar har täckts av ett lätt asklager, och lava rinner ned i ilar från berget.

Människor uppmanas att hålla sig på allra minst en halv mils avstånd från vulkanens krater. Några hundra personer har evakuerats tillfälligt. Det finns inte uppgifter om personskador.

Ön har drabbats av jordskalv

Semerus senaste stora utbrott skedde för ganska exakt ett år sedan. Då omkom 51 personer i byar som begravdes i lermassor till följd av skred.

Semeru ligger på den östra delen av Indonesiens tätbefolkade huvudö Java. Den västra delen har drabbats av jordskalv de senaste veckorna.

I Japan larmas det om att höga vågor kan komma att slå mot öar i sydliga Okinawa till följd av vulkanutbrottet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.