Ny coronavåg i Kina - en miljon människor kan komma att dö
Kina har kämpat med att vaccinera sin befolkning, det är en låg vaccinationsgrad bland äldre. - Foto: Ng Han Guan AP/TT

Ny coronavåg i Kina – en miljon människor befaras dö

En ny beräkning som gjorts visar på att 70 procent av befolkningen smittas när landet nu lättar på sina restriktioner. Coronaviruset har spridit sig snabbare än någonsin i Kina. Många befaras dö.


Delar av landet hade återigen stängt ner sina verksamheter efter ökad smitta. Efter flera protester mot restriktionerna i Kina började landet lätta på på dem. Nu befaras en ny coronavåg slå hårt mot landets befolkning och sjukvård. 

20 000 döda i Kina i mitten av mars

De senaste tre veckorna har över 250 000 fall av coronaviruset bekräftats i landet. Nu varnar nya beräkningar för att en miljon människor kan dö i covid den närmaste tiden.  

De nya beräkningarna som har gjorts bygger på att 70 procent av befolkningen smittas när landet nu lättar på sina restriktioner. Nu fruktar de vad som beskrivs vara en ”vintervåg” av coronainfektioner som skulle kunna slå hårt mot landets sjukvård.

Beräkningarna som har gjorts visar att de dagliga dödsfallen kan nå så högt som 20 000 i mitten av mars, skriver Financial Times. 

Låg vaccinationsgrad bland äldre

Kina har kämpat med att vaccinera sin befolkning, det är speciellt en låg vaccinationsgrad bland äldre. En stor del av befolkningen är vaccinerade men vaccinationsgraden hos de mest sårbara är inte mer än 40 procent.

En miljon människor kan komma att dö

Även epidemiologen Francois Balloux, vid University College London, har gjort uppskattningen att en miljon personer dör i covid-19 inom de närmaste månaderna i Kina. Han säger till Sveriges radio att han befarar att Kina kommer att få en liknande situationen som norra Italien ställdes inför i början av pandemin, där sjukvården inte kunde hantera patientflödet.  

– Om sjukhusen drabbas på samma sätt som i Italien i början av pandemin kan en miljon vara en optimistisk siffra, säger epidemiologen Francois Balloux till Ekot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!