Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm 2017.
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm 2017. - Foto: Polisen

Så dog Lisa Holms mördare i fängelset – dödades med hemmagjord kniv

Robert Ralyun dödade Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius i litauiskt fängelse i augusti i år, men vad som hände exakt är inte klarlagt. Nu kommer nya uppgifter om att vakterna ska ha struntat i att hjälpa 42-åringen och låtit honom dö.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Lisa Holms mördare Nerijus Belevicius, 42, hade inlett en resningsansökan om att frias för mordet på 17-åringen när han dödades i fängelset i litauiska Marijampole. 

Lisa Holm försvann från sitt sommarjobb på ett kafé i västgötska Blomberg den 7 juni 2015. Hon hittades senare död i en arbetsbod i närheten, och den litauiske gästarbetaren dömdes till livstid för dådet.

– Jag blev kontaktad av en person som hade kontakten med Nerijus som ville dra i gång en ansökan om resning, säger advokaten Björn Hurtig till Expressen.

Här kan du läsa om att Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius ville bli friad – men dog i fängelset.

Två versioner om mordet på Lisa Holms mördare

Vad som hände när Robert Ralyun, 43, dödade Nerijus Bilevicius den 3 augusti 2022 utreds just nu, och i början av nästa år ska åklagarmyndigheten presentera resultatet av utredningen som gjorts av en säkerhetsenhet på fängelset. 

Enligt litauiska Delfi finns två versioner av vad som hände på rastgården på fängelset Marijampole när Lisa Holms mördare dog. 

Enligt fångarna var vakterna helt passiva när bråket mellan Robert Ralyun och Nerijus Bilevicius startade. Istället för att börja göra första hjälpen efter att Bilevicius knivhuggits, tittade de likgiltigt på honom, skriver nyhetsportalen. 

Nerijus Bilevicius dödades med hemmagjord kniv

Fängelset uppger istället att Ralyun kastade sig över Bilevicius och högg honom i en attack som var över på tio sekunder. 

Enligt denna version ska vakterna inte ha hunnit stoppa överfallet, men försökte sedan hjälpa honom på bästa sätt.

– Enligt förundersökningen blev offret attackerat med en hemmagjord kniv och dog på väg till sjukhuset, säger Tautvile Merkeviciute, talesperson på åklagarmyndigheten i staden Kaunas.  

– Utredarna väntar fortfarande på resultat från experter. Enligt preliminära data ska vi få detta i januari.

Robert Ralyun, som misstänks för mordet, sitter inne för dubbelmord. Detta efter att han våldtagit en 14-årig flicka, och sedan dödat hennes mamma och styvfar eftersom de ville polisanmäla övergreppet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!