Minst 13 döda - minus 48 grader i USA och Kanada
Temperaturer på minus 48 grader, inställda flyg och översvämningar. - Foto: David Zalubowski/TT & Arlyn McAdorey/TT

Minst 13 döda - minus 48 grader i USA och Kanada

​Minst 13 döda. En och en halv miljon strömlösa amerikaner. Temperaturer på minus 48 grader. Inställda flyg och översvämningar. 200 miljoner amerikaner drabbas av en vinterstorm i USA och Kanada.


I stora delar av USA råder vintervädervarningar som sträcker sig så långt söderut som till gränsen mellan USA och Mexiko. För över 200 miljoner amerikaner – omkring 60 procent av befolkningen – gäller någon slags vädervarning.

Minus 48 grader Celsius 

Temperaturer så låga som minus 48 grader Celsius har uppmätts i USA, rapporterar landets vädermyndigheten NWS. New Yorks guvernör Kathy Hochul har dessutom utlyst nödläge för delstaten.

Flera döda i sviterna av stormen 

Minst 13 personer har omkommit i sviterna av stormen, enligt uppgifter till Sky News. Fyra personer dog i en jättekrock på motorvägen ”Ohio Turnpike” med totalt 46 fordon inblandade.

Ytterligare sex av dödsfallen inträffade genom bilolyckor till följd av ovädret i Kentucky, Kansas, och Oklaholma enligt myndigheter. En annan dog då den inte hade tak över huvudet, rapporterar CNN.

Inställda flyg och folk som är strandsatta

Ungefär 1,5 miljoner invånare och företag uppges stå utan ström, då intensiva vindar orsakat skador på kraftledningar. Folk är strandsatte på flygplatser runtom i landet, där de förväntas få fira jul då över 5 000 flyg har ställts in på flera större flygplatser.

Strömavbrott har också rapporterats i Kanada, vilket påverkar 284 000 människor i provinserna Quebec och Ontario.

I områden längs med kusten och vid storsjöar kämpar invånare dessutom med översvämningar.

USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!