En demonstrants hand vid en regimkritisk protest i Bangkok. De tre höjda fingrarna och den gula ankan är båda symboler för proteströrelse
En demonstrants hand vid en regimkritisk protest i Bangkok. De tre höjda fingrarna och den gula ankan är båda symboler för proteströrelse - Foto: Sakchai Lalit/Arkivbild/TT

Man ritade anka med medaljer – döms till fängelse för majestätsbrott

En 26-årig thailändare ritade en anka försedd med ett rött medaljband. För det har han nu fått två års fängelse för majestätsbrott.


Ankan fanns med i en kalender för året 2021 som mannen sålde på nätet. Varje månad hade olika ankmotiv, och i ett av dem förekom det röda medaljband som i Thailand förknippas med kungligheter.

En domstol har nu kommit fram till att både bandet och andra detaljer i ankalmanackans bilder driver med kung Rama X, även känd som Vajiralongkorn. Straffet sattes först till tre års fängelse, men sänktes sedan till två år, eftersom mannen samarbetade i utredningen. Det uppger människorättsorganisationen TLHR.

Thailands strikta lagar kring kungligheter

Thailand har mycket hårda lagar kring hur man talar om och beskriver kungafamiljen. Sedan några år tillbaka används de allt oftare mot regimkritiker, som antagit gula gummiankor som symbol i kampen mot det auktoritära styret.

Att skämta med kungahuset har också blivit mer populärt sedan den mer populäre kung Rama IX avled 2016, och efterträddes av sonen Rama X.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!