En isbjörn klättrar upp ur vattnet i kanadensiska Franklin Strait 2017.
En isbjörn klättrar upp ur vattnet i kanadensiska Franklin Strait 2017. - Foto: David Goldman/AP/TT

Grönland börjar med isbjörnssafari

Grönland öppnar för isbjörnsturism. För första gången i öns historia välkomnas därmed besökare som vill bekanta sig med kungen av den arktiska vildmarken.


Fakta: Isbjörnar

Isbjörnar förekommer cirkumpolärt i arktiska områden på norra halvklotet.

En isbjörn blir 180–280 centimeter lång med en mankhöjd på 120–170 centimeter. Hanar väger 300–800 kilo och honor 150–300 kilo.

Arktis är polarområdet runt Nordpolen. Det finns olika sätt att bestämma vad som tillhör Arktis, bland annat genom temperaturen eller trädgränsen. Men ofta räknas den nordligaste delen av Norge, större delen av Island, hela Grönland, de norra kusterna i Alaska, Kanada och Ryssland samt Norra ishavet som Arktis.

Den globala uppvärmningen går enligt forskare ungefär dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen. Minskat istäcke – och därmed minskade jaktmarker för isbjörnarna – har på flera håll lett till allt fler sammanstötningar mellan människa och isbjörn, ibland med dödlig utgång.

"Jag är glad för att även vi på Grönland nu kan erbjuda isbjörnssightseeing, som man gör i andra länder där de har isbjörnar", säger utrikes-, närings- och handelsminister Vivian Motzfeldt i ett pressmeddelande från Grönlands regering, Naalakkersuisut.

Nytt hopp om artens fortlevnad

Så sent som i fjol upptäcktes en ny population isbjörnar på sydöstra Grönland, vilket väckte nytt hopp om artens fortlevnad. Enligt den vetenskapliga tidskriften Science rör det sig om en delpopulation som på ett unikt sätt lyckats anpassa sig till en högst ogästvänlig livsmiljö och ett allt varmare Arktis.

Så många isbjörnar finns det idag

Uppskattningsvis finns omkring 25 000 isbjörnar i världen. Arten är skyddad, men experter befarar att antalet kommer att minska dramatiskt om den globala uppvärmningen leder till ytterligare minskat istäcke i Norra ishavet. Lokalt har störningar i artens fortplantning, överlevnad och migrationsmönster redan påvisats.

Grönland är världens största ö, belägen öster om Kanadas arktiska öar mellan Norra ishavet och Atlanten. Över tre fjärdedelar av ön är täckt av is, vilket är världens enda inlandsis utanför Antarktis. Formellt tillhör Grönland Danmark, men åtnjuter sedan 1979 omfattande självstyre.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!