Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe hoppas att IMF:s stödpaket ska rädda landet ur den djupa ekonomiska krisen. Arkivbild.
Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe hoppas att IMF:s stödpaket ska rädda landet ur den djupa ekonomiska krisen. Arkivbild. - Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

IMF godkänner räddningspaket till Sri Lanka

Publicerades: 20 Mar, 19:24

Internationella valutafonden (IMF) har godkänt Sri Lankas begäran om ett räddningspaket på 2,9 miljarder dollar, meddelar landets president Ranil Wickremesinghe. Beskedet väcker hopp om en väg ut ur krisen.


Stödet motsvarar över 30 miljarder kronor. Wickremesinghe säger i ett uttalande att han är "tacksam" för att det nu finns en chans att få "ekonomin på rätt köl" igen.

— Vi är glada att IMF:s styrelse godkänt vårt program, vilket ger Sri Lanka tillgång till upp till sju miljarder dollar i finansiering från IMF och internationella finansiella institutioner, säger Wickremesinghe.

Även IMF:s styrelse bekräftar stödpaketet. Beslutet banar väg för ett fyraårigt program utformat för att stärka Sri Lankas ekonomi och undvika att staten går i konkurs. Godkännandet kommer efter att Kina – Sri Lankas största långivare – gått med på skuldnedskrivningar.

Brist på livsmedel, bränsle och medicin har utlöst utbredda protester medan önationen med 22 miljoner invånare har kämpat med den värsta finansiella krisen sedan landet blev självständigt 1948.

I juli i fjol tvingades den förre presidenten Gotabaya Rajapaksa avgå och fly landet. Efter att ha höjt skatterna rejält och skurit ned på kostnaderna men ändå inte fått ordning på ekonomin är även Ranil Wickremesinghe impopulär.

I slutet av februari ställde regeringen in de lokalval som skulle hållits i mars. Anledningen sades då vara att landet inte hade råd att hålla val. De ska nu hållas i april i stället.

TT
Senaste nytt

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.