Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan. Arkivbild.
Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Iranskt-saudiskt ministermöte planeras

Saudiarabiens och Irans utrikesministrar har lovat att träffas inom kort för att få till ett historiskt försoningsavtal mellan länderna.


Den saudiska utrikesministern prins Faisal bin Farhan och hans iranske motsvarighet Hossein Amir-Abdollahian har för andra gången på mindre än en vecka samtalat med varandra i telefon, rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

"De två ministrarna kom överens om att hålla ett bilateralt möte under den pågående Ramadan-månaden", enligt SPA. Ramadan avslutas i år under den tredje veckan i april.

Saudiska företrädare har sagt att mötet är nästa steg i att återställa banden mellan länderna efter det att de bröts för sju år sedan.

Sunnimuslimska Saudiarabien och shiitiskdominerade Iran står på olika sidor i flera konflikter i Mellanöstern. Bland dem är konflikten i Jemen där huthirebellerna stöttas av Teheran, medan Riyadh leder en koalition som bekämpar rebellerna.

2016 frös relationen mellan länderna till is efter att iranska demonstranter intog saudiska diplomatiska beskickningar, i protest mot avrättningen av en shiitisk dissident i Saudiarabien. Iran har flera gånger beskyllts för att ha utfört attacker mot den saudiska oljeindustrin.

I början av mars nåddes en överenskommelse, medlad av Kina, om att återuppta de diplomatiska förbindelserna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!