Mögelsporer har vispats upp i samband med helikopterlandningar på sjukhustaket på Århus universitetssjukhus i Danmark och trängt sig in i sjukhussalarna. Arkivbild.
Mögelsporer har vispats upp i samband med helikopterlandningar på sjukhustaket på Århus universitetssjukhus i Danmark och trängt sig in i sjukhussalarna. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Patienter avled efter mögel – på intensivvårdsavdelningen

Publicerades: 27 Mar, 12:08, Uppdaterades: 27 Mar, 16:11

Intensivvårdspatienter har drabbats av svampinfektioner på grund av mögelsporer som trängt sig in på Århus universitetssjukhus i Danmark när ambulanshelikoptern landat på taket.


Sedan 2019 har 26 intensivvårdspatienter drabbats av infektion till följd av möglet och 21 av dem har avlidit. Men sjukhuset har inte med säkerhet kunna slå fast om dödsfallen berodde på möglet, rapporterar Jyllands-Posten.

Mätresultat tyder på att stora mängder mögel virvlar upp från jorden och sjukhusbyggnaden till följd av lufttrycket då helikoptern landar.

Var sjätte inlagd intensivvårdspatient får därför förebyggande behandling mot svampinfektion. Fönster har plomberats och nya slussdörrar har installerats. Sjukhuset gör också regelbundna mätningar i sjukhussalarna. Nu börjar också antalet svampinfektioner hos patienterna att närma sig en normal nivå, enligt sjukhusdirektör Poul Blaabjerg.

TT
/
Relaterat
Senaste nytt

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Polisen i Åmål rapporterar om misshandel

"På Vänersborgsvägen har två personer blivit misshandlade.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrtälje: Polisen rapporterar om fylleri / lob

"I Handen omhändertogs en berusad man.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.