Jan Giovinazzo fick med sig hem en fripassagerare från Lidl.
Jan Giovinazzo fick med sig hem en fripassagerare från Lidl. - Foto: Johan Nilsson/TT/Privat

Jan hittade en groda i Lidls bananpåsar: "Vad i helvete är det där?"

I en av Lidls butiker i England köpte kunden Jan Giovinazzo en påse bananer som även ska ha innehållit en liten groda. Jan bestämde sig för att ta hand om grodan tills dess att den kunde återvända till sitt naturliga habitat.


Det var när 71-åriga Jan Giovinazzo från Epsom i Storbritannien, hade gjort sitt vanliga matinköp på sin lokala Lidl-butik i staden, som hon fick en oväntad överraskning.

När Jan Givinazzo kom hem efter sitt besök på Lidl hade hon fått med sig en fripassagerare i den påse med bananknippe hon köpt. Bananerna är importerade från Elfenbenskusten, i Västafrika, och i påsen låg det en liten groda.

– Den lilla grodan, som nu heter Lidl, har förts av RSPCA till en reptilreservat och är väldigt lycklig i sin nya boning. Det visade sig att han kom från Elfenbenskusten, säger Jan Giovinazzo till Nyheter24.

Lidl-grodan hade rest långväga: "Olagligt släppa ut"

Till tidningen Mirror, som var först att skriva om händelsen, säger Jan Giovinazzo att hon ofta kollar efter spindlar eller andra insekter på frukt hon köper i butik.

Den här gången såg hon inget ovanligt, men väl hemma fick hon en smärre chock.

– Jag tittade ner och tänkte "vad i helvete är det där?". När jag tittade närmare insåg jag att det var en liten groda. Den var inte riktigt vad jag förväntade mig. Jag måste säga att den var väldigt söt, säger hon till tidningen.

Den sömniga grodan fick vänta tålmodigt på RSPCA i en plastlåda. Foto: Privat

Jan som ville värna om den lilla krabaten la den i en plastlåda och ringde sedan den brittiska djurrättsorganisationen, RSPCA, som senare omhändertog grodan.

– Mitt nästa steg var att hålla honom varm. Jag höll honom vid elementet hela natten och han överlevde. Som jag sa, han var söt men det är faktiskt olagligt att släppa ut en icke-inhemsk art i omvärlden, säger Jan Givinazzo till tidningen.

Lidl-grodan sattes i karantän 

Efter händelsen har Jan publicerat bilder på Facebook som fått stor spridning. Flera personer skriver att det är en "spännande historia" medan andra skämtar till det med "frog-et about it".

Jan Givinazzo berättar att hon varit i kontakt med den Lidl-butik hon handlat i. Och enligt Jan har Lidl svarat att de ska återkomma med en lösning som kan innefatta en kompensation.

Grodan är i dag i karantän och väntas transporteras hela vägen hem igen till Elfenbenskusten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!