Enligt en ny studie kan pommes frites göra dig deprimerad.
Enligt en ny studie kan pommes frites göra dig deprimerad. - Foto: Pexels/Jessica Gow/TT

Pommes frites kan göra dig deprimerad – visar ny studie

Några pommes frites ibland är ingen fara. Men om du äter för mycket friterad mat kan det enligt en ny forskningsstudie leda till ångest och depression. Det är främst unga män som riskerar att bli deprimerade på grund av snackset.


De gyllene stripsen tycker många om att knapra på, men gör det inte till en vana eftersom de friterade snacksen kan leda till depression, skriver CNN.

Enligt en färsk studie med 140 000 deltagare som ett team kinesiska forskare står bakom har man kommit fram till att friterad mat, specifikt potatis som pommes, kan leda till ångest och depression. Det är främst unga personer, och bland dem män som riskerar att drabbas när de äter friterad mat enligt studien.

Forskningen pågick i drygt elva år och har nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, där står det att friterad mat är kopplad till tolv procent högre risk för ångest.

Motsvarande siffror för de som väljer bort pommes och inte äter friterad mat överhuvudtaget är sju procent högre risk.

Cancerframkallande kemikalie i friteringen

Forskarna tror att det är den cancerframkallande kemikalien akrylamid, som bildas under friteringsprocessen, som är boven dramat. I studien använde forskarna zebrafiskar som utsattes för kemikalien. 

Fiskarna visade efter ett tag ointresse för att utforska omgivningen och undvek att simma med sina jämlikar. Enligt forskarna kunde detta indikera på depression och ångest eftersom fiskarna drog sig undan.

Resultaten är enligt forskarna däremot preliminära. Det är oklart om psykiska problem uppstår på grund av den friterade maten, eller om det i själva verket är personer som mår dåligt som äter mer friterat.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!