Det 8 849 meter höga berget Mount Everest bestegs för första gången år 1953. Nu möts bergsbestigarna av stora mängder med skräp. Arkivbild.
Det 8 849 meter höga berget Mount Everest bestegs för första gången år 1953. Nu möts bergsbestigarna av stora mängder med skräp. Arkivbild. - Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT

Oväntade upptäckten på toppen av Mount Everest: "Det är det smutsigaste"

Världens högsta berg bestegs för första gången för 70 år sedan. Sedan dess har skräp som klättrare lämnar efter sig blivit ett växande problem på Mount Everest.


Fakta: Mount Everest

Mount Everest, på nepalesiska Sagarmatha och på tibetanska Qomolangma, är ett bergsmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet (Kina). Massivet har fått sitt namn efter George Everest som ledde karteringen av Himalaya vid mitten av 1800-talet.

Högsta toppen når 8 849 meter över havet och är världens högsta berg. Den "nya" höjden, exakt 8 848,86 meter, fastställdes av Kina och Nepal gemensamt vintern 2020 efter noggranna mätningar.

Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

Källa: Nationalencyklopedin

I ett videoklipp publicerat av klätterguiden Mingma Tenzi Sherpa syns mängder av skräp på det närmare 9 000 meter höga berget.

"Det är det smutsigaste lägret jag någonsin har sett", skriver han under Instagram-klippet som har visats över 200 000 gånger sedan den 17 maj.

Tog hand om 60 ton avfall

Mingma Tenzi Sherpa, som har bestigit Mount Everest nio gånger, säger till den amerikanska tidskriften Newsweek att de som skräpar ner borde förbjudas att någonsin återvända.

Bland annat upptäckte han papper, bindor, vandringsutrustning och skålar bland de kvarlämnade soporna.

— Jag tycker att regeringen borde ha strikta regler för de som lämnar skräp och en mer effektiv städningskampanj borde införas, säger Mingma Tenzi Sherpa.

En lokal icke-statlig organisation som ansvarar för avfallshanteringen i området uppger att man under våren 2021 tog hand om över 60 ton avfall, skriver Newsweek.

Och problemet med expeditionsgrupper som skräpar ner i lägren är alltså inte nytt. År 2014 införde Nepals regering ett initiativ som gick ut på att att man skulle betala 4 000 dollar som man fick tillbaka om man återvände med en genomsnittlig mängd skräp, enligt National Geographic.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!