Lekplatsen på barnhemmet där barnen blev fast under fruktansvärda förhållanden när kriget bröt ut.
Lekplatsen på barnhemmet där barnen blev fast under fruktansvärda förhållanden när kriget bröt ut. - Foto: Nazim Sirag/AP/TT

Minst 71 barn döda på barnhem – 300 evakuerade

Minst 71 barn dog på ett barnhem i Khartum där de blev fast när striderna bröt ut i mitten av april. Nu har runt 300 evakuerats till säkrare ort.


Barnens situation har uppmärksammats av både lokala och internationella hjälporganisationer. Det var ont om både mat och andra förnödenheter på barnhemmet efter veckor av krig. När 26 barn dog under loppet av två dagar i slutet av intensifierades arbetet med att få ut dem.

De yngsta barnen är spädbarn, bara några månader gamla, de äldsta i tonåren.

— De har haft det enormt svårt i ett område där konflikten pågått i sex veckor utan tillgång till ordentlig sjukvård, en särskilt svår situation för barn med särskilda behov, säger Jean-Christophe Sandoz som leder Internationella rödakorskommitténs (ICRC) delegation i Sudan.

Barnens död belyser civilbefolkningens lidande i konflikten. Att man lyckats rädda dem är liten framgång i en svår situation, tycker Mandeep O’Brien, Uncefs representant i Sudan.

— Att de här otroligt utsatta barnen kunnat flyttas till en säker plats är en ljusglimt i det pågående kriget. Många barn är i fara i Sudan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!