Lekplatsen på barnhemmet där barnen blev fast under fruktansvärda förhållanden när kriget bröt ut.
Lekplatsen på barnhemmet där barnen blev fast under fruktansvärda förhållanden när kriget bröt ut. - Foto: Nazim Sirag/AP/TT

Minst 71 barn döda på barnhem – 300 evakuerade

Minst 71 barn dog på ett barnhem i Khartum där de blev fast när striderna bröt ut i mitten av april. Nu har runt 300 evakuerats till säkrare ort.


Barnens situation har uppmärksammats av både lokala och internationella hjälporganisationer. Det var ont om både mat och andra förnödenheter på barnhemmet efter veckor av krig. När 26 barn dog under loppet av två dagar i slutet av intensifierades arbetet med att få ut dem.

De yngsta barnen är spädbarn, bara några månader gamla, de äldsta i tonåren.

— De har haft det enormt svårt i ett område där konflikten pågått i sex veckor utan tillgång till ordentlig sjukvård, en särskilt svår situation för barn med särskilda behov, säger Jean-Christophe Sandoz som leder Internationella rödakorskommitténs (ICRC) delegation i Sudan.

Barnens död belyser civilbefolkningens lidande i konflikten. Att man lyckats rädda dem är liten framgång i en svår situation, tycker Mandeep O’Brien, Uncefs representant i Sudan.

— Att de här otroligt utsatta barnen kunnat flyttas till en säker plats är en ljusglimt i det pågående kriget. Många barn är i fara i Sudan.

TT
Relaterat
Senaste nytt

Man åtalas för styckmord i Malmö

Kommunen där du får 2 500 kronor för att skaffa barn: "Vi behöver fler"

I en kommun på Öland erbjuder kommunstyrelsen nu nyblivna föräldrar tusenlappar i ett försök i att få upp invånarantalet.

Kungen på plats i Stenungsund: "Tack ock lov att ingen omkom"

Kung Carl Gustaf besökte på måndagseftermiddagen rasområdet i Stenungsund.

Mjölbaggar och möglig skinka på populära pizzerian

När miljöförvaltningen gjorde en inspektion på pizzerian Dirty doug upptäcktes möglig mat och mjölbaggar, skriver Göteborgs-Posten.

Jobben som kan försvinna – på grund av artificiell intelligens

I och med den tekniska utvecklingen och AI:s framsteg ser det mindre ljust ut för vissa branscher och yrken. World Economic Forum skriver om vilka yrkesgrupper som kan minska och rent av försvinna i framtiden.

Arbogakvinnans dotter avslöjar kusliga detaljen – som inte ens polisen känt till

1 timme sedan
Amanda Blomsterlund, 29, är dotter till en av Sveriges mest ökända brottslingar: Arbogakvinnan. Nu berättar hon om vad hennes mamma sa strax innan mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.