Så här såg båten ut innan den sjönk, enligt detta foto som den grekiska kustbevakningen tog innan olyckan.
Så här såg båten ut innan den sjönk, enligt detta foto som den grekiska kustbevakningen tog innan olyckan. - Foto: Greklands kustbevakning via AP/TT

Tvivel kring grekiska uppgifter om båtkatastrofen

Nya uppgifter tyder på att den migrantbåt som förliste utanför Greklands kust i onsdags stod still i minst sju timmar innan den sjönk. Det rapporterar brittiska public servicebolaget BBC på söndagen.


Uppgifterna, som bygger på andra båtars GPS-positioner under olycksdagen, strider mot vad den grekiska kustbevakningen har uppgett: att migrantbåten under dessa timmar var på stadig kurs mot Italien och utan behov av hjälp.

FN uppmanar till en undersökning av Greklands hantering av katastrofen för att se om fler åtgärder borde ha vidtagits tidigare för att initiera ett större räddningsförsök.

Olyckan befaras vara en av de dödligaste som har skett på Medelhavet. Upp emot 750 människor kan ha befunnit sig ombord på båten, enligt olika bedömningar och vittnesmål.

FN:s migrationsorgan IOM ser olyckan som "en av de största tragedierna som skett på Medelhavet". 104 personer kunde räddas i samband med förlisningen. Grekiska myndigheter har trappat ned fortsatt aktivt sökande efteröverlevande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!