Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.
Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Här är personerna ombord på försvunna ubåten – så länge kan de överleva

En turistubåt är försvunnen sedan den dykt ned mot vraket av Titanic, på nästan 4 000 meters djup. Det här är vad vi vet om händelsen.


Ubåten Titan skulle dyka till Titanics vrak - försvann

Den 6,5 meter långa turistubåten, som går under namnet Titan, skulle dyka ned mot Titanic-vraket på 3 800 meters djup i Atlanten, utanför Newfoundland. Farkosten är inte en vanlig ubåt, utan en typ av undervattensfarkost som är beroende av ett följefartyg som släpper ned och tar upp den.

Polar Prince heter den isbrytare som agerade följefartyg till farkosten. På söndagsmorgonen lokal tid påbörjades undervattensfärden. En timme och 45 minuter senare tappade besättningen ombord på isbrytaren kontakten med Titan.

Farkosten har tidigare genomfört flera expeditioner till Titanic-vraket. Förra året reste 28 personer med ubåten för att få chans att se Titanic-vraket på nära håll. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till vraket.

Vem genomför resorna till Titanics vrak?

Företaget Oceangate Expeditions äger den saknade ubåten och är också arrangör till turistresorna till Titanics vrak.

Turerna kostar upp till 250 000 dollar (drygt 2,7 miljoner kronor) per person. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar.

Vilka är personerna ombord?

Totalt fem personer befinner sig på ubåten. Bland dem finns en pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood. Även en brittisk miljardär, Hamish Harding, är ombord. 

Jannike Mikkelsen är en norsk dokumentärfilmare som gjort en dokumentär om Harding. Hon var i kontakt med honom kort innan han gav sig av mot Titanic. 

– Hamish skrev till mig klockan 02 natten till söndag. ”Ska dyka senare i dag om vädret håller i sig”, skrev han. Jag önskade honom lycka till. Det var det sista jag hörde från honom, säger Mikkelsen till VG.

Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten, är också med, liksom den franske upptäckaren Paul-Henry Nargeolet.

Hur går sökandet efter ubåten till?

USA:s kustbevakning har skickat ut Herkulesplan för att söka av havsytan vid platsen där ubåten sänktes ned, och den kanadensiska kustbevakningen har satt in flyg som använder sig av bojar utrustade med ekolod. Ytterligare räddningsfartyg har skickats till platsen, men det kan ta flera dygn för dem att nå fram.

Om ubåten har gått ned till havsbotten är möjligheterna begränsade. Experter har uttalat sig om att det i sådana fall är mycket svårt att genomföra räddningsaktioner, eftersom få farkoster kan gå så djupt.

Hur länge kan man överleva i ubåten?

Enligt uppgift räcker syret i ubåten i fyra dygn för de fem personerna ombord. 

Det är därmed en kritisk kamp mot klockan att hitta turistubåten. För att det ska finnas en chans att hitta överlevande ombord bör den hittas senast omkring lunch på torsdag svensk tid.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!