Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyldig till "fiskplågeri"

Nyheter | 19/05/2009 16:25

En dansk journalist har befunnits skyldig till brott mot djurskyddslagen.

En journalist på Danmarks radio DR har befunnits skyldig i brott mot djurskyddslagen. Men brottet tog så lång tid att utreda och föra till domstol att hon slipper straff.

Det handlar om tolv akvariefiskar som fick sätta livet till när journalisten i teveprogrammet Kontant i november skulle visa att beståndsdelarna i ett mjällschampo var giftiga.

Journalisten hällde en lösning av schampot i ett akvarium och inom loppet av tre dagar dog tolv av de 13 fiskarna. Schampot innehöll bland annat ämnet zinkpyrition som är aktivt mot mjäll men som också klassas som miljögift när det till exempel används i bottenfärger för båtar. EU tillåter dock att ämnet används i just kosmetika.

Reportaget startade en debatt om miljögifter i vardagsprodukter men retade också djurvänner som polisanmälde journalisten i dennas egenskap av ansvarig utgivare för programmet.

Tingsrätten i Glostrup anser att journalisten visserligen inte kan hänvisa till yttrandefriheten men att åtalet tagit så lång tid att journalistens rätt till en snabb sakbehandling kränktes.

Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) har upprepade gånger varnat för onödig användning av mjällschampo som innehåller zinkpyrition.

Skrivet av: