Torsdag 19 Maj
Stockholm

Ikea anklagas för djurplågeri

Möbeljätten jagar renar med helikopter för att sedan slakta dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte bara polska katoliker som bojkottar möbeljätten Ikea. Nu anklagar en kampanjgrupp i Storbritannien företaget för djurplågeri, och uppmanar kunder till att bojkotta renkött som säljs i Ikeas butiker. Vegetarianorganisationen Viva menar att "renarna dör utan att få se snö" och att de blir sönderstressade när de fångas in och körs till slakt.

Vid sidan om köttbullar och knäckebröd säljer Ikea renkorv och renkött i sina matbutiker i brittiska Ikeavaruhus. Med hänvisning till forskning vid Uppsala universitet från 2005, som visar att renarna utsätts för "betydande fysisk och mental stress" när de fångas, in menar Viva att det beror på att renarna jagas med skoter och helikopter.

– Vi uppmanar företaget att vara en etisk förebild genom att sluta sälja renkött, i stället för att stödja en industri som sprider smärta och lidande, inte lycka, den här julen, säger Justin Kerswell, kampanjchef på Viva till The Independent.

I ett uttalande dementerar Ikea djurplågeri och skriver att ”modern utrustning såsom skotrar, motorcyklar, och helikoptrar används eftersom storleken på det område där renarna betar utgör halva Sveriges yta, vilket gör infångandet svårare. Fordonen håller även rovdjur borta från renarna”.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela