Fem raketer ska enligt Israel ha avfyrats från Gaza mot israeliskt territorium. Arkivbild.
Fem raketer ska enligt Israel ha avfyrats från Gaza mot israeliskt territorium. Arkivbild. - Foto: Adel Hana/AP/TT

Israelattack mot Gaza efter raketer mot Israel

Israels militär uppger att fem raketer avfyrades mot södra Israel från Gaza tidigt på onsdagsmorgonen. Bara timmar senare meddelade Israel att man besvarat raketskjutningarna med luftburna attacker mot Gaza.


Fakta: Jenins flyktingläger

Flyktinglägret i Jenin ligger i staden med samma namn och inrättades 1953 för att hysa palestinier som flytt eller fördrevs i samband med kriget 1948-1949.

Det är det nordligaste av de 19 flyktingläger som finns på Västbanken, och även ett av de fattigaste och mest överbefolkade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA skriver på sin hemsida att lägret har 14 000 invånare, medan uppgifter från borgmästaren i Jenin talar om 18 000. Lägrets yta är 0,42 kvadratkilometer.

Lägret spelade en viktig roll under den andra palestinska intifadan 2002. Under upproret ockuperade Israels militär lägret efter tio dagars hårda strider då över 400 hus förstördes. 52 palestinier och 23 israeliska soldater dödades.

Under de senaste 18 månaderna har säkerhetsläget i lägret försämrats och förtroendet för Palestinska myndigheten minskat. Lägret beskrivs som ett fäste för militanta motståndsgrupper.

Källa: AFP, UNRWA

Vid fyratiden på onsdagsmorgonen meddelade Israels militär att man attackerat mål i Gaza som ett svar på de fem raketer som tidigare på natten avfyrades därifrån mot Israel.

Palestinska säkerhetskällor uppgav att en militäranläggning i norra Gaza tillhörande Hamas hade träffats men att ingen skadats.

Sent på tisdagskvällen uppgav en källa inom israeliska säkerhetstjänsten för nyhetsbyrån AP att soldaterna har börjat dra sig tillbaka från Jenin efter den storskaliga räd som Israel genomfört i flyktinglägret under måndagen och tisdagen.

Bara timmar senare rapporterade Israels militär att fem raketer skjutits mot södra Israel från Gaza. I ett uttalande sade militären att samtliga raketer stoppades av landets luftvärn.

Ingen palestinsk grupp har ännu tagit på sig ansvaret för beskjutningen.

Minst 13 döda

Israels två dagar långa räd har krävt minst 13 liv, varav en israelisk soldat. Över 100 människor har sårats och tusentals uppges ha flytt från flyktinglägret i staden.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade att räden i Jenin inte var en engångshändelse.

— Vi kommer att fortsätta så länge det behövs för att stoppa terrorismen, sade Netanyahu vid ett besök i utkanten av Jenin på tisdagen.

Militären säger sig under räden ha beslagtagit vapen och sprängämnen och förstört tunnlar och kommandoposteringar. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits sedan räden inleddes tidigt på måndagen.

Runt 4 000 palestinier har flytt från det stora flyktinglägret i staden, uppger stadens borgmästare Nidal al-Obeidi. De ska ha sökt skydd hos släktingar och i skyddsrum.

Enligt invånare finns varken vatten eller elektricitet i lägret och på tisdagen höll många butiker stängda och mycket få människor syns ute på gatorna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!