Vart vill du åka och ta dina bilder?
Vart vill du åka och ta dina bilder? - Foto: AP/Pixabay/NTB

10 platser i världen – här vill svenska folket ta den perfekta selfien

Att åka iväg på semester är för många svenskar ett sätt att fly från vardagsstressen och koppla av. Men vilka platser tycker svenskarna ger bäst selfies? Nyheter24 listar de bästa sevärdheterna här.


När man reser utomlands vill många gärna föreviga sina minnen genom bilder som man kan titta på senare för en känsla av eskapism – eller för att skryta med inför sina närmaste. Men för att få den där perfekta semesterbilden krävs det ultimata resmålet. 

Teknikföretaget OnePlus gjorde en enkätundersökning där de frågade svenska folket vilka platser som man kan ta bäst selfies på.

Här är är de 10 bästa resmålen, enligt svenskarna.

Grand Canyon

Ute i den amerikanska delstaten Arizonas heta öken ligger nationalparken Grand Canyon, en erosionsdal som bildats under miljontals år av att Colorado-floden grävt ner sig djupare i berget. De imponerande formerna och färgerna som reflekteras i klippväggarna är ett måste för den perfekta skryt-bilden.

En spektakulär vy över "Horseshoe Bend" i Grand Canyon. Foto: Pixabay

Eiffeltornet

Att Eiffeltornet i Paris hamnar på topp-tio-listan över svenskarnas favoritsevärdhet att ta bilder vid, är kanske inte helt oväntat. Det majestätiska tornet byggdes 1889 av ingenjören Gustave Eiffel och var från början tänkt att stå i Barcelona, men staden tackade nej. 

Man kan undra om de ångrade sig i efterhand då Eiffeltornet i dag är en av världens mest besökta sevärdheter som lockar mer än sju miljoner besökare varje år.

Är Eiffeltornet på din lista över de bästa selfie-platserna? Fredrik Sandberg/TT

Machu Picchu

I Peru, högt uppe i bergskedjan Anderna ligger den välbevarade inkastaden Machu Picchu. Staden, med sina väldigt många trappsteg, byggdes omkring 1440 av inkaledaren Pachakutiq

Machu Picchu upptogs på Unescos lista över världsarv 1983 och besöks av mer än en miljon resenärer årligen. Men om du vill ta en riktigt bra bild på den nästan 600 år gamla stenstaden är det bäst att du jobbar upp en bra kondition tills dess – för det är många trappsteg till toppen!

Mjölksyra i benen är nog garanterat för den som vill ta en selfie vid Machu Picchu. Foto: AP/TT

Kinesiska muren

Apropå sevärdheter som kräver starka ben – är du redo att ta dig upp till Kinesiska Muren i Peking? Den 240 mil-långa muren är en historisk plats med en naturskön vy som drar till sig så mycket som 100 miljoner besökare varje år.

Om stora folkmassor och eventuella "photobombs" inte är ett problem för dig så är kinesiska muren ett toppenställe att ta spektakulära selfies på.

Vacker grönska omger den millånga muren i Peking. Foto: Pixabay

Disney World

En till amerikansk sevärdhet lyckades ta sig in i svenskarnas lista över de 10 bästa sevärdheterna att ta selfies vid. Nog för att de flesta kanske inte skulle kalla Disney World i Florida i USA för en sevärdhet, men det går inte att förneka nöjesparkens häftiga fotomöjligheter.

I parkområdet Magic Kingdom står nämligen det ikoniska Askungen-slottet, vilket drar till sig ögon och mobilkameror av ungefär 50 miljoner turister varje år.

Svenskarna verkar vara överens om att Disney World är en magisk plats – åtminstone att ta bra selfies på.

År 2021 firade Disney World 50 år. Foto: AP/TT

Hollywoodskylten

USA tar nog priset för flest sevärdheter man vill ta selfies på, åtminstone enligt svenskarna. Den berömda Hollywoodskylten i Los Angeles, USA, byggdes från början i syfte att göra reklam för ett bostadshusprojekt.

När skylten restes 1923 stod det först "Hollywoodland", men på grund av att den förföll med åren erbjöd Hollywoods handelskammare sig att restaurera skylten och ta bort de fyra sista bokstäverna 1949.

Hollywoodskylten är, enligt svenskarnas lista, en perfekt plats att ta snygga selfies på. Och vem vet, man kanske till och med har turen att stöta på en kändis under sitt besök i det soliga Kalifornien.

Från och med 2023 har Hollywood-skylten stått stolt på bergen över Hollywood Hills i 100 år. Foto: AP/TT

Mount Everest

Mellan Nepal och Tibet ligger världens högsta punkt, Mount Everest. Men att bestiga berget är ingen lek, då det kräver noggrann planering – och framförallt uthållighet.

För att ens ha en chans att ta dig upp till de spektakulära höjderna krävs det flera kilos packning och ett team med guider och bärare. Vandringen tar flera dagar, så man får se till att inte ha glömt att stänga av spisen hemma, eller värst av allt – glömma kameran. Varma kläder kan vara en bra idé också.

Hur coolt hade det inte varit att ta en selfie uppe på Mount Everest? Foto: Pixabay

Taj Mahal

Den slående arkitekturen i Taj Mahal undgår ingen. Den elfenbensvita sevärdheten står i Agra i Indien och lät byggas 1631 av Mogulrikets dåvarande härskare Shah Jahan som ett masoleum för sin avlidna fru.

Kan man hitta en vackrare byggnad att posera framför? 

Namnet Taj Mahal översätts till "palatsets krona" på svenska. Foto: AP

Burj Khalifa

I den hippa och lyxiga staden Dubai i Förenade Arabemiraten står den 828 meter höga skyskrapan Burj Khalifa. Byggnaden är så hög att man i princip inte ser något annat än moln om man befinner sig på den högsta våningen.

Burj Khalifa må vara yngre än de andra fotovänliga platserna på listan, men det gör byggnaden inte mindre attraktiv för det. Skyskrapan började byggas 2004 och blev helt klar 2010, så den har bara 13 år i nacken. Med sin rekordhöga höjd är den moderna byggnaden en favorit bland svenskar när det kommer till snygga selfie-bakgrunder.

Burj Khalifa i Dubai räknas som världens högsta byggnadsverk. Foto: AP

Pyramiderna i Giza

Från Burj Khalifa, som är den yngsta sevärdheten på den här listan, kommer vi nu till den överlägset äldsta.

I Giza i Egypten står nämligen den 4 500 år gamla Cheopspyramiden. Tillsammans med Chefrens och Menkauras pyramider, utgör de ett av antikens sju underverk. 

Svenskarna verkar vara överens om att de gamla pyramiderna är en garanterad vinnare om man besöker Egypten och ska knäppa några semesterselfies.

I Giza ligger även den berömda sfinxen. Foto: AP
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!