Tiktok är numera den populäraste nyhetskällan för unga tonåringar i Storbritannien.
Tiktok är numera den populäraste nyhetskällan för unga tonåringar i Storbritannien. - Foto: Jessica Gow/TT & Lise Åserud/NTB/TT

Tiktok dominerar som primär nyhetskälla bland unga tonåringar

En ny undersökning visar att mobilapplikation Tiktok numera är den mest populära nyhetskällan, för unga tonåringar i Storbritannien.


Tiktok har de senaste åren fått mycket kritik internationellt, inte minst från den förre amerikanska presidenten Donald Trump, som skrev under en presidentorder om att förbjuda appen. Ett beslut som den nuvarande presidenten Joe Biden, valde att riva upp. Kritiken grundar sig mångt och mycket i att företaget sparar mer information om dess användare än nödvändigt. Kritiker hävdar att den lagrade informationen kan komma att utnyttjas av den kinesiska staten. Detta påstående är något som Tiktoks samhällspolitiska chef i Norden, Christine Grahn, vände sig emot när hon fick frågan.

– Kinesiska staten har aldrig begärt data av oss. Om de skulle göra det så har vi varit tydliga med att vi inte kommer lämna ut den. Kinesiska staten har varken direkt inflytande över Tiktok eller indirekt inflytande över vårt moderbolag Bytedance, sade Christine Grahn, i SVT:s Morgonstudion.

Populäraste nyhetskällan för ungdomar

I en undersökning genomförd av den brittiska myndigheten Ofcom, motsvarade svenska Post- och telestyrelsen. Har nu den kinesiska appen Tiktok tagit över första platsen i listan med de populäraste apparna för brittiska ungdomar att konsumera nyheter i åldrarna 12-15 år. Tiktoks framgång förklaras med appens kraftfulla algoritm och välfungerande söksystem. På delad andraplats på listan med de populäraste nyhetskällorna ligger Instagram och Youtube, skriver The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!