Prideparad i Hongkong 2017. Arkivbild.
Prideparad i Hongkong 2017. Arkivbild. - Foto: Vincent Yu/AP/TT

Hbtqi-radioprogram läggs ner i Hongkong

Ett radioprogram som har främjat jämställdhet för hbtqi-personer går i graven efter 17 år på Hongkongs public servicebolag. Bolagsledningen vid RTHK hänvisar till "programändringar".


Nedläggningen av "Vi är familj" sker efter att Peking krossade Hongkongs demokratirörelse och införde en omfattande nationell säkerhetslag 2020 som kritiker säger har splittrat civilsamhället och tystat oliktänkande.

Programledaren Brian Leung säger att han var "mentalt förberedd" på att showen skulle läggas ner. Däremot anser han att han inte fick en tillfredsställande förklaring av ledningen.

När radioprogrammet lanserades 2006 bröt det mot mediebolagets normer. Med en blandning av småprat, nyheter och gästintervjuer, var programmet en sällsynt plattform som förespråkade hbtqi-rättigheter.

— Att kunna vara värd för den här typen av program på ett offentligt mediebolag är i sig en markering, säger Brian Leung.

Stödet för samkönade äktenskap har ökat stadigt i Hongkong, speciellt bland yngre invånare. Dock har inte det Pekingvänliga ledarskapet visat något intresse för att anta lagar som främjar hbtqi-personer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!