Läkaren Ingvild Nordøy informerade om dödsfallet i endemisk hjärnhinneinflammation vid en pressträff på Rikshospitalet i Oslo
Läkaren Ingvild Nordøy informerade om dödsfallet i endemisk hjärnhinneinflammation vid en pressträff på Rikshospitalet i Oslo - Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

Dog efter Greklandsresa – unga i Norge varnas

En 18-årig man i Norge har avlidit i sviterna av smittsam hjärnhinneinflammation efter en resa till Grekland. Nu manar Rikshospitalet i Oslo andra ungdomar att höra av sig om de får symtom.


Enligt Ingvild Nordøy vid Rikshospitalet rör det sig om en mycket allvarlig form av smittsam hjärnhinneinflammation som är ovanlig i Norge, meningokock typ B. Det är en bakterie som kan ge både hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Senaste gången den typen av hjärnhinneinflammation registrerades i Norge var 2014, men den är vanligare i södra Europa.

Det är troligt att 18-åringen smittades under en resa till den grekiska ön Ios i juli, där många studenter deltog. Bærums kommun, där 18-åringen bodde, erbjuder alla som deltog i resan förebyggande behandling med antibiotika.

TT
/
iOS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!