Kockarna på japanska restauranger i Hongkong förbereder sig på hur de få tag på annan fisk om regionen inför en bojkott av vissa japanska varor efter Fukushimas tömning i havet.
Kockarna på japanska restauranger i Hongkong förbereder sig på hur de få tag på annan fisk om regionen inför en bojkott av vissa japanska varor efter Fukushimas tömning i havet. - Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Över 1 000 tankar av Fukushimas kylvatten ska släppas ut – grannländer i protest

Sydkoreanska politiker hungerstrejkar, Kina hotar med bojkott och japanska fiskeorganisationer sätter sig på tvären. I slutet av augusti väntas kylvatten från kärnkraftsanläggningen i japanska Fukushima tömmas i havet. Men beslutet stöter på protester trots att radioaktiviteten i vattnet inte är farlig.


Fakta: Så mycket radioaktivitet får du i dig naturligt

Vattnet som ska släppas ut från kärnkraftsanläggningen i Fukushima beräknas ge en stråldos på 0,04 mikrosievert per år för den som äter mycket fisk från området. Den som inte äter fisk alls väntas inte få i sig radioaktiva ämnen från tömningen.

Den strålning som vi alla får i oss naturligt från rymd, mark, mat och den egna kroppen är i genomsnitt drygt 1 000 mikrosievert per år.

Att flyga tur och retur till exempelvis USA innebär att du får i dig en stråldos på ungefär 100 mikrosievert.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten.

Över tusen runda tankar står uppställda på kärnkraftverksområdet i Fukushima. Antalet har vuxit i takt med att åren gått sedan kärnkraftverket träffades av en tsunami 2011 och orsakade den värsta kärnkraftsolyckan i världen efter Tjernobyl.

Fortfarande har inte det smälta radioaktiva bränslet tagits om hand och ett första steg är att bli kvitt de stora vattentankarna. De innehåller drygt 1,3 miljoner kubikmeter vatten – dels gammalt kylvatten från tiden då kärnkraftverket var i drift, dels regnvatten och grundvatten som hela tiden sipprar in i den trasiga anläggningen och då blir radioaktivt.

Men snart finns det inte plats för fler tankar. Det försvårar arbetet med att avveckla anläggningen och det radioaktiva vattnet riskerar dessutom hamna i havet orenat, ifall nya naturkatastrofer skulle inträffa.

Efter att det radioaktiva vattnet renats och spätts ut kommer det pumpas ut genom en 1 kilometer lång vattenledning under havsbottnen ut i havet.

Därför har den japanska regeringen beslutat att vattnet ska renas och sedan pumpas ut i havet.

— Det är en stor milstolpe för oss, säger Junichi Matsumoto, chef över vattenhanteringen vid energibolaget Tepco som har kärnkraftsanläggningen i Fukushima, till AP.

Radioaktiva partiklar ska tas bort och vattnet späs ut. Det radioaktiva ämnet tritium är svårt att få bort, men har kortare halveringstid än många andra radioaktiva ämnen, bara 12 år, vilket innebär att det med tiden försvinner. Planen har granskats av FN:s internationella atomenergiorgan IAEA och värdena är inte högre än det kylvatten som kärnkraftsanläggningar i drift normalt tillåts släppa ut.

Motstånd mot tömningen

Men grannländerna protesterar mot utsläppen. Kina hotar med att bojkotta japanska fiskeprodukter. I Sydkorea accepterar regeringen visserligen tömningen, men sydkoreaner demonstrerar och en oppositionspolitiker har hungerstrejkat i två veckors tid i protest. Och Nordkorea kritiserar IAEA för att organisationen tillåter utsläppen.

Miljöorganisationer i Sydkorea vill att det radioaktiva vattnet hellre grävs ned i marken eller förångas, två andra vedertagna metoder som de anser är säkrare än att pumpa ut det i havet. Demonstrationen ovan genomfördes i huvudstaden Seoul juli i år.

Även i Japan finns grupper som är emot, rapporterar AP. Japanska fiskeorganisationer är oroade över att utsläppen ska försämra ryktet för landets fisk och skaldjur ytterligare. Och Yukinaga Suzuki, 70, som inhyser turister på en strand ungefär fem mil från kärnkraftsanläggningen, hoppas att utsläppen ska ske först när badsäsongen är över.

— Utan ett rent hav kan jag inte överleva, säger han till AP.

Bortsett från tritium kommer ett 20-tal andra radioaktiva ämnen att släppas ut i havet, som annars inte brukar komma med i kärnkraftsanläggningarnas kylvatten, uppger Katsumi Shozugawa, professor i kemi, för AP.

— Om du frågar om deras inverkan på miljön, kan vi ärligt talat bara säga att vi inte vet. Men det är sant att ju lägre koncentration, desto mindre miljöpåverkan, säger han och tillägger att planen förmodligen är säker.

Låg radioaktivitet

På svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har man förtroende för att utsläppen är säkra.

— De uppfyller de japanska kriterierna för utsläpp. Nivåerna är mindre än en tiotusendel av den radioaktivitet som du får i dig naturligt av den strålning som finns i marken, rymden och i kroppen, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Han menar att utsläpp och radioaktiva ämnen alltid ger upphov till oro.

— Men kanske att det blir mer iögonfallande om man har samlat vattnet i en tank, än om du släpper ut det löpande.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!