Prigozjins fanns ombord på planet.
Prigozjins fanns ombord på planet. - Foto: Prigozjins presstjänst/AP/TT

Jevgenij Prigozjin död i flygkrasch utanför Moskva

Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin har omkommit i en flygkrasch i Ryssland, rapporterar AFP med hänvisning till ryska nyhetsbyråer.


Ytterligare nio personer ska ha omkommit i kraschen.

"Ett privatflygplan av typen Embraer Legacy på väg från Moskva till S:t Petersburg kraschade nära byn Kuzjenkino i Tverregionen. Det fanns tio personer ombord, däribland tre besättningsmän. Enligt preliminära uppgifter är alla ombord döda", skriver myndigheterna på Telegram.

Prigozjin fanns med på passagerarlistan.

Det är oklart vad som orsakade att flygplanet kraschade.

Video på störtande flygplan sprids på Twitter

En video som sprids på Twitter sägs visa flygkraschen, men det är ännu obekräftade uppgifter.

Under tisdagen visade sig Jevgenij Prigozjin i ett videoklipp för första gången sedan det avbrutna kuppförsöket i Ryssland under midsommarhelgen.

I videoklippet sågs den 62-årige Wagnerledaren stå i ett ökenområde, iförd kamouflageklädsel med ett gevär i händerna. I fjärran syntes fler beväpnade män och en pickup.

Vi ser till att göra Ryssland större på alla kontinenter och Afrika mer fritt, deklarerar Prigozjin i klippet.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagnerstyrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebar exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

I mitten av augusti rapporterade BBC att Wagnergruppen har registrerat ett bolag för "utbildningsverksamhet" i Belarus.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin är död. Det bekräftar Wagnergruppen på Telegram.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!