Satellitbild som visar tyfonen Saolas öga öster om Luzonsundet, mellan Taiwan i norr och Filippinerna i söder, och Kinas kust uppe i väster.
Satellitbild som visar tyfonen Saolas öga öster om Luzonsundet, mellan Taiwan i norr och Filippinerna i söder, och Kinas kust uppe i väster. - Foto: NICT/AP/TT

"Saola" samlar kraft – tredje ovädret just nu

Jättetyfonen Saola samlar kraft över havet mellan Taiwan och Filippinerna. Det är det tredje stora tropiska ovädret samtidigt just nu, en situation som beskrivs som ovanlig.


I vår del av världen får orkanerna Idalia och Franklin i Atlanten större uppmärksamhet, men Saola är lika stark. Vindstötarna når enligt Taiwans vädermyndigheter upp till 65 meter i sekunden – dubbel orkanstyrka.

Saola rör sig dessutom oberäkneligt, väderkonton på X (tidigare Twitter) har lagt upp satellitfilmer som visar hur stormens öga snurrar i loopar vid norra Filippinerna. Troligen är tyfonen på väg från Filippinska sjön västerut in i Sydkinesiska havet, för att sedan slå till mot Kinas sydkust.

Taiwan och Filippinerna drabbas bara av utkanterna, men det varnas ändå för brutala regn runt Luzonsundet mellan de två länderna.

Kina uttrycker förhoppningar om att Saola ska försvagas innan det når fastlandet där på fredag.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!