Krigsbrott som systematiska våldtäkter och avrättningar av civila fortsätter i Tigrayprovinsen. Arkivbild.
Krigsbrott som systematiska våldtäkter och avrättningar av civila fortsätter i Tigrayprovinsen. Arkivbild. - Foto: Ben Curtis/AP/TT

FN: Övergrepp och våldtäkter fortsätter i Tigray

Ett fredsavtal skrevs, men övergreppen fortsätter. I Tigrayprovinsen i Etiopien utsätts civilbefolkningen än i dag för systematiska kränkningar och omfattande sexuellt våld, enligt en FN-rapport.


Situationen är fortsatt "extremt allvarlig", säger Mohamed Chande Othman, som är ordförande för FN:s internationella kommission för människorättsexperter i Etiopien.

— Även om undertecknandet av avtalet fick vapnen att tystna, har det inte löst konflikten i den norra delen av landet, i synnerhet inte i Tigray. Det har heller inte lett till någon övergripande fred, säger Mohamed Chande Othman.

När Etiopien och rebellerna i Tigray skrev under fredsavtalet i november förra året hoppades många på ett slut på konflikten. Men för civilbefolkningen har grymheterna fortsatt.

I FN-rapporten som publicerades på måndagen konstaterar utredarna att krigsförbrytelserna är pågående. Eritreanska trupper och milismedlemmar från angränsande delstaten Amhara fortsätter att begå allvarliga kränkningar och systematiska våldtäkter mot kvinnor och flickor i Tigray.

Eritrea, vars trupper understött etiopiska regeringsstyrkor i regionen, har varken tagit del av eller skrivit på fredsavtalet.

Även Amnesty gick tidigare i september ut och varnade för att eritreanska soldater fortsätter att begå övergrepp och avrättar civila.

FN-kommissionen uppskattar att över 10 000 sexuellt våldsutsatta sökt vård sedan kriget bröt ut. Mörkertalet är dock svårt att överblicka, inte minst på grund av bristen på förtroende för rättssystemet. Utredarna har enbart hittat 29 rättsfall som berör sexuellt våld sedan kriget bröt ut.

— Det är svårt att överskatta våldet som har ägt rum i Etiopien, säger Mohamed Chande Othman.

TT
Relaterat
Senaste nytt

Kraftig brand i flerbostadshus

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

1 timme sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

1 timme sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern sköts i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Trumpflirt med tanken att bli talman

2 timmar sedan
Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress. Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.