Armeniens regering meddelade på söndagskvällen att över 370 personer som 'tvångsfördrivits' korsat gränsen till Armenien.
Armeniens regering meddelade på söndagskvällen att över 370 personer som 'tvångsfördrivits' korsat gränsen till Armenien. - Foto: Vasily Krestyaninov/AP/TT

Över 370 flyktingar har kommit till Armenien

De första flyktingarna från Nagorno-Karabach har tagit sig över gränsen till Armenien, sedan Azerbajdzjans militärs blixtoffensiv tidigare i veckan.


Enligt AFP ska flyktingar ha förhörts av azerbajdzjansk gränspolis innan de tog sig över till den armeniska byn Kornidzor.

Armeniens regering meddelade på söndagskvällen att över 370 personer som "tvångsfördrivits" korsat gränsen till Armenien.

— I går behövde vi lägga ned våra gevär. Så vi lämnade, säger en man i trettioårsåldern som var bland de första tiotals personer som korsade gränsen under söndagen och registrerade sig i Kornidzor.

De flesta flyktingarna är kvinnor och barn, enligt AFP:s personal på plats.

— Vi hade 15 minuter på oss att packa ihop allting, vi kunde inte ta med oss någonting, säger bonden Shamir, som lämnade sin treåriga dotters grav bakom sig.

— Jag tog inte farväl av henne. Jag hoppas på att komma tillbaka.

De senaste månaderna har spänningarna ökat mellan Armenien och Azerbajdzjan. Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats i Nagorno-Karabach, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i regionen, något som Armenien förnekade.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar.

TT
Senaste nytt

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Drönare nedskjuten i Finska viken

En drönare sköts ner i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.

Pensionärer jagas i Berlin – misstänkt koppling till Baader-Meinhof-ligan

1 timme sedan
En stor polisinsats pågår i Tysklands huvudstad Berlin under söndagsmorgonen, rapporterar flera tyska medier.

Polisen rapporterar om olovlig körning, Överkalix

2 timmar sedan
"Överkalix, bilist kontrollerad av polis", skriver polisen på sin hemsida.