President Joe Biden hade två separata telefonsamtal med Mahmud Abbas, palestiniernas ledare på Västbanken, samt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
President Joe Biden hade två separata telefonsamtal med Mahmud Abbas, palestiniernas ledare på Västbanken, samt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Biden i samtal med Netanyahu och Abbas

USA:s president Joe Biden pratade med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmud Abbas under lördagen.


I ett separat telefonsamtal med Abbas sade Biden att han fördömer terrorstämplade Hamas men betonade också att "Hamas står inte för det palestinska folkets rätt till värdighet och självbestämmande", enligt Vita huset.

Biden talade med båda ledarna om gemensamma ansträngningar från FN, Egypten och Jordanien för att säkra leverans av humanitär hjälp och säkerställa att civila i Gaza har tillgång till vatten, vård och mat.

Biden gav också en uppdatering om USA:s militära stöd till Israel i sitt samtal med Netanyahu, som var det femte samtalet sedan Hamas terrorattack mot Israel i förra veckan.

Det var det första kända samtalet sedan attacken mellan Biden och Abbas som är palestiniernas ledare på Västbanken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!