Hizbollahanhängare var ute på gatorna i Beirut i Libanon på tisdagskvällen för att visa sin solidaritet med palestinierna i Gaza efter Hizbollahs uppmaning om att onsdagen ska bli en dag av vrede.
Hizbollahanhängare var ute på gatorna i Beirut i Libanon på tisdagskvällen för att visa sin solidaritet med palestinierna i Gaza efter Hizbollahs uppmaning om att onsdagen ska bli en dag av vrede. - Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Manar till "dag av vrede" efter sjukhusattack

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon uppmanar till att onsdagen ska bli en "dag av vrede" för att fördöma den dödliga attacken mot ett sjukhus i Gaza på tisdagen.


"Låt morgondagen, onsdag, bli en dag av vrede mot fienden", säger Hizbollah i ett uttalande och uppmanar muslimer och araber att "omedelbart gå ut på gator och torg för att uttrycka sin intensiva ilska".

Efter Hizbollahs maning samlades hundratals demonstranter och drabbade samman med libanesiska säkerhetsstyrkor utanför USA:s ambassad i Awkar i norra Libanon. Demonstranterna kastade stenar och satte eld på en byggnad, enligt en AFP-korrespondent på plats.

Polis sköt tårgas mot de protesterande som skanderade "död åt USA" och "död åt Israel".

Flera hundra demonstranter samlades också utanför den franska ambassaden i Beirut där de hissade en Hizbollah-flagga och kastade stenar mot ambassadens entré.

Hizbollah, som är allierad med den terrorstämplade islamistgruppen Hamas, lägger skulden för sjukhusattacken på Israel och kallar den för en "massaker" och ett "brutalt brott".

Den israeliska militären (IDF) å sin sida säger sig vara oskyldig och uppger att Islamiska jihad, en annan väpnad palestinsk grupp i Gaza, avfyrade flera raketer nära sjukhuset och att en av dem hamnade fel.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!