Protesters mot Israel – efter den dödliga explosionen vid ett sjukhus i Gaza – i en förort till Libanons huvudstad Beirut där USA:s ambassad är belägen.
Protesters mot Israel – efter den dödliga explosionen vid ett sjukhus i Gaza – i en förort till Libanons huvudstad Beirut där USA:s ambassad är belägen. - Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Rasande protester efter dödlig sjukhusexplosion

Vreden böljar genom länderna i Mellanösternregionen efter explosionen vid ett sjukhus i Gaza då ett stort antal människor miste livet i tisdags.


I den ockuperade Västbanken kastade demonstranter sten mot palestinska säkerhetsstyrkor i protest mot sina egna ledare för att de misslyckats med att skydda palestinska liv. Samma sak i grannlandet Jordanien där demonstranter attackerade landets kravallpolis.

Redan under tisdagskvällen samlades tusentals människor utanför Israels ambassad i Ankara i Turkiet och Israels konsulat i Istanbul. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beskrivit sjukhusexplosionen som den senaste i raden av israeliska attacker som utförs "i total avsaknad av de mest grundläggande humana värdena".

I Istanbul rapporteras mer än 60 personer – varav flera poliser – ha skadats i samband med protesterna.

Under onsdagen väntas tre dagars landssorg utlysas i Turkiet

— Det är viktigt att visa på vilken nivå vi uppfattar den här frågan, säger en företrädare för det turkiska regeringspartiet AKP om varför landssorg ska utlysas.

Israel förnekar att man låg bakom sjukhusexplosionen i Gaza. USA:s president Joe Biden – som är på blixtbesök i Israel – har sagt till Israels president Benjamin Netanyahu att explosionen vid sjukhuset i Gaza tycks ha utförts av "andra sidan, inte er".

I exempelvis Egypten har tusentals studenter protesterat mot Israel på flera av landets universitet. Och i Libanon har hundratals demonstranter drabbat samman med libanesiska säkerhetsstyrkor i en förort till huvudstaden Beirut där också USA:s ambassad är belägen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!