Ett kinesiskt fartyg syns här längst upp i bild och ett filippinskt nedanför. Bilden togs på söndagsmorgonen och har distribuerats av Filippinernas militär.
Ett kinesiskt fartyg syns här längst upp i bild och ett filippinskt nedanför. Bilden togs på söndagsmorgonen och har distribuerats av Filippinernas militär. - Foto: Filippinernas militär via AP/TT

Krockar vid omstridd atoll skapar bråk

Fartyg från Kinas och Filippinernas respektive kustbevakningar har stött emot varandra vid en omstridd atoll i Sydkinesiska havet.


Filippinerna fördömer "med kraft" det kinesiska agerandet och beskriver det som en kränkning av landets suveränitet. Landet har militär närvaro på just den här atollen.

Kina anklagar de filippinska fartygen för att ha provocerat fram det inträffade genom att "backa på ett överlagt sätt", rapporterar statliga kinesiska medier. Där beskrivs det som att "den illasinnade kollisionen trappade upp situationen".

Två fartyg var inblandade på varje sida. Det framgår inte om det uppstod några större skador.

Atollens sandbanker ligger bland Spratlyöarna, som Filippinerna, Kina och ytterligare en rad länder gör anspråk på och under en längre tid har sökt skjuta fram positionerna kring.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!