Palestinier letar efter överlevande efter en israelisk flygräd mot området vid flyktinglägret Jabalia i norra Gaza, som enligt den israeliska militären gjordes för att slå ut ett högt Hamasbefäl och Hamasinstallationer, bland annat i tunnlar.
Palestinier letar efter överlevande efter en israelisk flygräd mot området vid flyktinglägret Jabalia i norra Gaza, som enligt den israeliska militären gjordes för att slå ut ett högt Hamasbefäl och Hamasinstallationer, bland annat i tunnlar. - Foto: Fadi Alwhidi/AP/TT

Oklart om civila dödstal i attack i Jabalia

Den israeliska militären hävdar att det inte finns några trovärdiga uppgifter än om hur många civila som dödades i den israeliska flygräden mot Jabalia i Gaza. Enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet dödades minst 50 personer och många fler skadades.


En av talespersonerna för den israeliska militären (IDF), Jonathan Conricus, säger i en video på sociala plattformen X, att han förstår att det finns rapporter om att civila dödades när Israel attackerade området.

Många palestinska flyktingar bor där i flervåningshus i vad som kallas läger, i Jabalia i norra Gaza. Bilder efter attacken visar förstörda hus som rasat samman och män, kvinnor och barn som dras fram ur ruinerna.

Attacken gjordes enligt IDF, för att slå ett ett högt Hamasbefäl som var med och planerade terrorattacken mot Israel den 7 oktober. Mannen, Ibrahim Biari och dussintals Hamassoldater dödades i attacken när tunnlar och Hamasinstallationer de befann sig i förstördes, enligt Jonathan Conricus.

"Vet inte"

Men uppgifterna om civila dödsoffer är inte bekräftade, framhåller han.

— Vi vet inte än hur många icke stridande som dödades, säger Conricus och betonar att Israel gör allt för minimera risker för att civila skadas.

Läkaren Atef al-Kahlot från ett sjukhus i närheten som tog emot personer efter attacken säger till nyhetsbyrån AP att hundratals människor dödades eller skadades.

Nyhetsbyrån AFP:s videomaterial visar åtminstone 47 kroppar som hittats bland ruinerna efter att flera hus i lägret träffats. På bilder syns stora gropar i marken efter attacken. Människor ses söka efter överlevande och räddningsarbetare drar ur människor ur rasmassorna.

Saudiarabien fördömer

Saudiarabiens utrikesdepartement fördömer "i starkast möjliga ordalag de israeliska ockupationsstyrkornas inhumana val av mål", enligt ett uttalande.

Tre sydamerikanska länder reagerar på Israels krigföring genom att avbryta eller ändra de diplomatiska relationerna med Israel. Bolivia avbryter relationerna, som återupptogs med Israel för bara några år sedan och Chile och Colombia kallar hem sina ambassadörer för konsultationer.

"Jag har beslutat att kalla hem vår ambassadör i Israel för konsultation. Om Israel inte stoppar massakern av det palestinska folket kan vi inte vara där", skrev Colombias president Gustavo Petro på X.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!