Knarkkungen Pablo Escobar smugglade in flodhästar till Colombia.
Knarkkungen Pablo Escobar smugglade in flodhästar till Colombia. - Foto: Fernando Vergara/TT & AP/TT

Pablo Escobars insmugglade flodhästar skapar kaos i Colombia – så ska de stoppas

Ättlingarna till den ökände knarkkungen Pablo Escobars flodhästar förökar sig i en rasande takt i Colombia och har inga naturliga fiender. Landet har förklarat dem invasiva och ska nu försöka stoppa deras spridning och negativa inverkan på ekosystemet.


Colombia ska försöka ta kontroll över de närmare 200 flodhästar, ättlingar till flodhästar som på 1980-talet olagligen fördes in i landet av knarkbossen Pablo Escobar, som ställer till oreda i landets ekosystem.

Myndigheterna uppger att det i dag finns 169 flodhästar i Colombia, de flesta i ett område runt Magdalenafloden. Om inga åtgärder vidtas tros populationen ha växt till 1 000 djur 2035.

Ska sterilisera

Forskare har varnat för att flodhästarnas avföring förändrar flodernas sammansättning och kan påverka livsmiljön för lokala sjökor och kapybaror. De förorenar också vattendrag och riskerar att sprida sjukdomar till människor. Ibland har de till och med attackerat människor.

Colombias miljöminister Susana Muhamad säger att första steget i planen för att få kontroll över flodhästarna är att sterilisera 40 djur om året med början nästa vecka.

Ingreppet är dyrt, varje sterilisering kostar cirka 9 800 dollar, motsvarande nästan 110 000 kronor, och innebär också stora risker för djuren och för människorna som ska genomföra ingreppen eftersom flodhästar ofta kan vara aggressiva.

Till Indien

Men enbart steriliseringar räcker inte för att minska flodhästpopulationen, enligt experter. Regeringen håller därför på att vidta åtgärder för att kunna flytta flodhästar till andra länder, vilket man informerade om tidigare i år.

Enligt miljöministern har Colombia kontaktat myndigheter i Mexiko, Indien och Filippinerna och utvärderar nu om 60 flodhästar kan skickas till Indien.

— Vi kommer inte att exportera ett enda djur om det inte finns något tillstånd från miljömyndigheten i det andra landet, säger Susana Muhamad.

Som en sista utväg tittar miljödepartementet också möjligheten att kunna avliva flodhästar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!